ENSZ: Rendkívüli szenvedést okoz és megalázó Amerika legújabb kivégzési terve

ENSZ-szakértők szerint aggodalomra ad okot az Amerikai Egyesült Államokban nitrogéngázzal tervezett kivégzés, mert rendkívüli szenvedést okozhat az elítéltnek, így embertelen bánásmódnak és kínzásnak minősülhet.

Forrás: MTI2024. 01. 03. 20:04
Doctor,In,Protective,Equipment,And,Gloves,Put,On,Oxygen,Mask
1695703903 Fotó: OMfotovideocontent
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bérgyilkosságért elítélt Kenneth Smith-t január 25-én tervezik kivégezni Alabama államban az eljárással, amelyben 

egy maszkon át adagolt nitrogénnel végzetes oxigénhiányt idéznek elő a szervezetben.

Az ENSZ jelentéstevői arra kérték az amerikai igazságszolgáltatást, hogy ne hajtsák végre az ítéletet, mivel az eddig még ki nem próbált eljárás fájdalmas és megalázó halált okozhat.

Smith ügyvédei szerint a nitrogéngázzal történő kivégzés sértheti az amerikai alkotmány kegyetlen büntetéseket tiltó passzusát, de a jogi képviselők már azt is alkotmánysértőnek tartják, hogy másodszorra is megpróbálják kivégezni védencüket az első sikertelen kísérlet után.

A jelenleg 58 éves Kenneth Smith-t, aki még 1988-ban ölt meg egy embert, tavaly novemberben már megpróbálták méreginjekcióval kivégezni, 

de akkor nem sikerült a vénájába helyezni a méreg szervezetbe juttatására szolgáló vezetéket.

Az Egyesült Államokban a legtöbb kivégzést méreginjekcióval hajtják végre, de egyes államoknak problémát jelent a kivégzésekhez használt barbiturátok beszerzése egy európai uniós szabályozás miatt, amely tiltja a kivégzéshez használható szerek eladását börtönök számára.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.