Erdőtűz miatt evakuáltak több települést + videó

Evakuálták a lakosokat néhány Fokváros közelében található településről, mert a közelben tomboló erdőtűz már a lakott területet fenyegette.

2024. 01. 31. 7:02
null
Jánnuli, 2023. augusztus 31. Lángol a növényzet az északkelet-görögországi Évrosz tartománybeli Jánnuli település közelében augusztus 31-én. A hõség és az erõs szelek miatt tizennegyedik napja pusztítanak erdõtüzek Görögországban. Az idõjárási körülmények továbbra is nehezítik az oltást. MTI/EPA/ANA-MPA/Dimitrisz Alexudisz Fotó: Dimitrisz Alexudisz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több tengerparti településről is evakuálták a lakosságot Fokváros közelében, a Dél-afrikai Köztársaság nyugati részén, mert a környező továbbterjedő erdőtüzek kedden már második napja égnek.

A hatóságok elrendelték Pringle Bay, a Fokvárostól mintegy 80 kilométerre fekvő, a nyaralók körében népszerű tengerparti falu teljes evakuálását, majd a közeli Betty’s Bay városának egy részéből is elköltöztették a lakosokat.

A tüzek hétfőn kezdődtek, és a forró, száraz időjárás, valamint az erős parti szél táplálta őket. A településeket magában foglaló Overstrand polgármestere, Annelie Rabie elmondta, hogy a térségben hat erdőtűz törhetett ki. Négyet sikerült megfékezni vagy eloltani, de az egyik egyenesen Pringle Bay felé tartott – számol be róla az ABC News amerikai hírtelevízió.

Az overstrandi önkormányzat szerint néhány ház kiégett. Sérültekről nem érkezett jelentés, de a hatóságok vörös kódot adtak ki, ami azt jelenti, hogy a tüzek komoly és közvetlen veszélyt jelentenek az emberekre és a vagyontárgyakra. A kormány szerint egy közeli természetvédelmi terület mintegy 95 százaléka szintén leégett.

A Fokváros környéki hegyvidéken és a partvidéken viszonylag gyakoriak az erdőtüzek a nyár folyamán, de szokatlan, hogy teljes településeket kell kiüríteni – mutat rá a The Washington Post.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Dimitrisz Alexudisz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.