Észak-Korea éleslőszerrel tart lőgyakorlatokat a déli határnál

Evakuálásra szólították fel az ott lakókat.

2024. 01. 07. 12:40
KIM Dzsong Un
Észak-Korea, 2023. december 19. Az észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA által közreadott felvételen Kim Dzsong Un észak-koreai vezetõ (j) és lánya, Kim Dzsu E nézi, amint fellövéshez készítenek elõ egy Hvaszong-18 szilárd üzemanyagú interkontinentális ballisztikus rakétát egy meg nem nevezett észak-koreai helyszínen 2023. december 18-án. A KCNA szerint a rakéta 6,5 kilométeres magasságot ért el, és ezer kilométert tett meg, mielõtt a Koreai-félszigettõl keletre levõ Japán-tengerbe csapódott. MTI/AP/KCNA/KNS Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap Észak-Korea éleslőszerrel lőgyakorlatokat hajtott végre a nyugati partvidékén, a Dél-Koreával határos tengerpart közelében – jelentette be a dél-koreai hírügynökség, a Yonhap. A dél-koreai szigetek helyi hatóságai – melyek elszigetelten helyezkednek el a Sárga-tengeren, Észak-Korea partjai közelében – mobiltelefonos üzenetek formájában kérték az ott lakókat, hogy maradjanak otthon.

Jelenleg észak-koreai ágyúlövéseket hallani

– állt az üzenetben, mely azt tanácsolja a lakosoknak, hogy kerüljék a térséget. A Yonhap szerint nincs információ arról, hogy Észak-Korea lövedékei átértek volna a tengeri határ dél-koreai oldalára.

Pénteken a Yeonpyeong és a Baengnyeong sziget lakóit – két dél-koreai sziget, amely Észak-Koreához nagyon közel található – evakuálásra szólították fel az Észak-Korea partjai körül történő ágyúlövések miatt. Szöul közlése szerint több mint 200 lövedék érte a partot.

Szombaton a dél-koreai hadsereg bejelentette, hogy Észak-Korea hatvan lövedéket lőtt ki a Yeonpyeong közelében a vízbe, a tengeri határ környékén. Azonban Észak-Korea máshogy állította be a helyzetet.

Kim Jodzsong, Észak-Korea vezetőjének testvére szerint ezek valójában olyan robbanóanyagok voltak, melyekkel Észak-Korea azt szimulálta, mintha ágyúval tüzelne, és ezzel tesztelte a dél-koreai reakciót. 

A mi hadseregünk nem lőtt ki egyetlen lövedéket sem a vízbe. Dél-Korea hadserege bedőlt annak, amit elindítottunk

– mondta, majd gúnyosan hozzátette: 

a jövőben még azt is Észak-Korea ágyúlövésének fogják venni, ha északról mennydörgést hallanak.

Az észak-koreai események és a dél-koreai válaszlépések növelik a térségben a feszültséget, ezért a dél-koreai hatóságok folyamatosan figyelmeztetik a lakosokat a lehetséges veszélyekre. A gyakorlatok és azok intenzitása azt mutatja, hogy az észak-koreai fenyegetés továbbra is komoly kihívást jelent a dél-koreai biztonsági helyzet számára. 


Borítókép: Az észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA által közreadott felvételen Kim Dzsong Un észak-koreai vezetője és lánya, Kim Dzsu E nézi, amint fellövéshez készítenek elő egy Hvaszong–18 szilárd üzemanyagú interkontinentális ballisztikus rakétát (Fotó: MTI/AP/KCNA/KNS)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.