Halálos áldozata is van az olaszországi gazdatüntetéseknek + videó

Meghalt egy férfi az olaszországi gazdatüntetések alatt. A szerencsétlenül járt középkorú férfihoz sokáig nem tudtak hozzáférni a mentősök, így helikopterrel kellett kiemelni.

2024. 01. 29. 18:23
null
Beersel, 2024. január 29. Belga gazdák akadályozzák traktorjaikkal a forgalmat a Brüsszelbe vezetõ autópályán Beersel közelében 2024. január 29-én. A belga gazdálkodók a csökkenõ bevételeik, a bonyolult jogszabályok és a túl sok adminisztrációs munka miatt tiltakoznak. MTI/EPA/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Halálos áldozata van Olaszországban a gazdatüntetésnek. Egy 56 éves férfit ért szívinfarktus, a miközben a traktorok által megbénított forgalomban várakozott.

A férfi az autójában ült lányával, amikor rosszul lett, a mentők nem tudták megközelíteni a megbénított forgalom miatt. Végül helikopterrel emelték ki és szállították el a helyszínről. Sajtóhírek szerint az orvosoknak nem sikerült megmenteniük, pár órán belül meghalt. Az eset a Catanzaróból kivezető 106-os autópályán történt.

 

Immár nyolc napja tartanak a tüntetések országszerte minden nap Itáliában. A gazdák traktorokkal vonultak be a nagyvárosok főtereire, vagy sorfalat állnak, hogy megbénítsanak forgalmas autóutakat. Így szándékoznak felhívni a figyelmet a szektor haláltusájára.

Úgy vélik, Brüsszel agrárpolitikája ellehetetleníti és bünteti a gazdákat, a termőföldek elhagyására kényszeríti őket. A gazdák a kormány elleni elégedetlenségüknek is hangot adtak. Az adóterhek csökkentését és a fiatalok támogatását kérik a Giorgia Meloni vezette kabinettől. Francesco Lollobrigida olasz agrárminiszter a gazdatüntetésekkel kapcsolatban úgy nyilatkozott, a kormány megalakulása óta kiemelt figyelmet biztosít az agrárpolitika és a helyi élelmiszerek védelmének.

Az uniós intézményekben is ezt szorgalmazzák. Hétfőn újra több olasz nagyvárosban mozgósítást szerveztek az olasz gazdák. Az Umbriában található Orte város közeli A1-es autópálya kivezető szakaszát bénította meg közel negyven traktor. Sajtóbeszámolók szerint a megmozdulás során feszültség alakult ki a rendfenntartó erők munkatársai és a tüntetők között, miközben megpróbálták oszlatni az autópályát megbénító traktorokat.

A gazdák azonban úgy nyilatkoznak, addig folytatják a békés demonstrációt, amíg kézzelfogható eredményeket nem érnek el. Viterbóban a város bejáratát, a Cassia autóút északi ágát torlaszolták el járműveikkel a mezőgazdászok. 

A dél-olaszországi Avellinóban közel száz traktor vonult fel és az A16-os autópályán Nápoly felé haladt. A demonstrálók egy felakasztott bábut mutogattak, mellyel a szektor haldoklását, az unió fojtogató agrárpolitikáját szándékoztak kifejezni. A délolasz Foggiában több mint négyszáz traktor lepte el a várost. Az észak-olaszországi Udinében is csatlakoztak a tüntetésekhez, 70 mezőgazdasági járművel sorakoztak fel a helyi stadionnál.

Borítókép: Gazdák akadályozzák traktorjaikkal a forgalmat (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.