Iskolájában készült merényletre egy dzsihadista kiskorú Spanyolországban

A 17 éves szíriai gyerek otthonában nyolc órán át tartottak házkutatást a rendőrök, végül több pokolgép elkészítésére elegendő robbanószert találtak.

2024. 01. 24. 17:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb dzsihadista kiskorút tartóztattak le a spanyol rendőrök. A 17 éves szíriai gyereket egy alig hétezer fős sevillai faluban, Montellanóban fogták el. Az akcióban mintegy harminc ügynök vett részt, akik nyolc órán át kutatták át a család lakását, ahonnan végül több dobozt és bőröndöket vittek el.

A kiskorúval együtt az édesanyját is Madridba szállították, ott fogják kihallgatni, miután kiderült, hogy ő maga is tájékoztatta a hatóságokat arról, hogy fia telefonján gyanús, dzsihadista terrorizmussal kapcsolatos üzeneteket talált. A nő attól tartott, hogy a gyerek merénylet végrehajtására készül.

Montellano önkormányzata a rendőrségi akció után kénytelen volt egy közleményt kiadni és nyugalomra inteni a helyieket, akiket rendkívül felzaklattak az események. A rendőrség szerda reggel közölte, hogy a tinédzser otthonában nagy mennyiségű robbanóanyagot, vegyi anyagot és más, robbanószerkezet gyártásához szükséges eszközt, illetve kézikönyveket találtak.

Eddigi információik szerint a fiú saját magától radikalizálódott az interneten keresztül. Családjával két éve telepedtek le a faluban, miután Szíriából Spanyolországba érkeztek, és tanúvallomások szerint az elejétől fogva problémás gyerek volt. Iskolájában rendszeresen erőszakos összetűzésekbe keveredett, és azt gyanítják, hogy osztálytársai ellen akart merényletet elkövetni. Erről árulkodik a nekik küldött utolsó üzenete is, amelyben azt írta: holnap nagy nap lesz. A rendőrség emiatt szakította félbe a megfigyelését és tartóztatta le azonnal a fiút.

Ez az első olyan alkalom Spanyolországban, hogy egy dzsihadistát azért fogtak el, mert egy oktatási intézményben készült merénylet végrehajtására. Terrorizmus szempontjából 2023 aggasztó tendenciát mutatott a dél-európai országban. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint egész évben 77 terrortámadásra készülő személyt fogtak el, akik között bár nem számszerűsítették, kiemelten sok volt a kiskorú. Ennyi potenciális merénylőt utoljára 2004-ben, a madridi vasúti terrortámadások idején tartóztattak le.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.