Jogvita: elárverezhetik az osztrák kancelláriát és a Schönbrunni kastélyt?

Elméletileg akár a Schönbrunni kastélyt és a szövetségi kancelláriát is elárverezhetik.

Forrás: Der Standard2024. 01. 20. 18:27
Austria lower austria vienna entrance courtyard schonbrunn palace
Austria, Lower Austria, Vienna, the entrance courtyard of Schönbrunn Palace (Photo by LANSARD Gilles / Hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP) Fotó: LANSARD GILLES / HEMIS.FR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az osztrák állam eladósodott, egy bécsi ügyvédnek tartozik. A tartozás összege pontosan 1346 euró és 40 cent, a közigazgatási bíróság előtt a koronavírus-támogatásokkal kapcsolatos jogvitával kapcsolatban felmerült jogi költségek miatt. 

Mivel azonban az állam eredetileg nem utalta át a pénzt, az érintett ügyvéd kérelmet nyújtott be a Schönbrunni kastély és a szövetségi kancellária lefoglalására.

 

Schönbrunni kastély
Schönbrunn. Fotó: Pixabay

Elméletileg a két épületet most el lehetne árverezni, írja a Der Standard. Az állam csak azután fizetett, hogy a zálogjogot bejegyezték a telekkönyvbe. A végrehajtási eljárásból azonban még 322 euró van hátra.

Nincs tovább

Ha tehát az ügyvéd, a kancellária vagy a Schönbrunni kastély elárverezését kérné, visszakaphatná a pénzét. Ez persze rendkívül valószínűtlen, különösen azért, mert az ügyvéd már hangsúlyozta, hogy nem tesz további lépéseket.

A kötelesség, az kötelesség

Mindannyian teljesítenünk kell kötelezettségeinket, de ha a szövetségi kormánynak fizetnie kell, az egyszerűen nem megy

 – magyarázta az ügyvéd az állam törvényhez való szokatlan hozzáállását. Az osztrák állam azonban bejelentette, hogy a lehető leggyorsabban megtéríti a költségeket.

Borítókép: Ausztria, Alsó-Ausztria, Bécs, a Schönbrunni kastély bejárati udvara (Fotó: Lansard Gilles/Hemis.fr/Hemis az AFP-n keresztül)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.