Kisebbségbe kerülhetnek a németek hazájukban

A német népesség elöregedése folyamatos, még a migráció mellett is.

2024. 01. 04. 12:48
null
Puerto Naos, 2023. december 19. Európába igyekvõ afrikai illegális bevándorlók a Kanári-szigetekhez tartozó Lanzarote szigetén fekvõ Puerto Naos kikötõjébe érkeznek 2023. december 19-én. A spanyol tengeri mentõszolgálat hajója 48 migránst vett fedélzetére Lanzarote partjainak közelében. MTI/EPA/EFE/Adriel Perdomo Fotó: Adriel Perdomo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minél fiatalabb népességcsoportot vizsgáltak a kutatók, annál nagyobb volt a migráns hátterűek aránya, amiből arra lehetett következtetni, hogy a német származású német állampolgárok hamarosan kisebbségbe kerülnek. Ezt a témát járta körül a Die Welt német lap.

Frank Swiaczny, a Szövetségi Népesedéskutató Intézet demográfiai szakértője elmondta, hogy az 1970-es évektől kezdve többen haltak meg Németországban, mint ahányan születtek. Hosszú távon nézve, relatív alacsony, 180 ezres bevándorlással számolva 2070-re hetvenmillióra csökkenne 

Németország lakossága, ha évi 400 ezres bevándorlással számolunk, akkor kilencvenmillióra növekedne az ország népessége. 

Migráció nélkül pedig 61 millióra is csökkenne. A népesség elöregedése a bevándorlással együtt is folytatódik – a bevándorlás azonban tompítja az öregedés növekedését − mondta el a kutató.

Németországban is érvényes: minél fiatalabb a népességcsoport, annál nagyobb a migráns hátterűek aránya – Brémában ez 64 százalék volt a hat éven aluliak körében 2020-ban. 

Megjósolható lenne tehát akár az is, hogy hosszú távon a közvetlen migrációs háttérrel nem rendelkezők kisebbségben lesznek Németországban. 

A kutató elmondta, hogy elég nagy a bizonytalansági faktor ebben, hiszen egy ilyen előrejelzéshez nagyon sok mindent kell figyelembe venni. Mint mondta, nem lehetett előre látni, hogy mennyi szír áramlik be az országba, ahogy az egymillió ukránnal sem lehetett előre számolni. Komplikált és nem is lehet egy pontos számot mondani, hogy változik majd a népesség, de érdekességként felhozta a kutató, hogy a Lengyelországból Angliába tartó migráció során az angliai lengyel nőknek több gyermekük született, mint a Lengyelországban élő lengyel nőknek. Hozzátette, hogy ugyanakkor minden generációban más adatok születnek. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó:MTI/EPA/EFE/Adriel Perdomo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.