Kitiltaná a parlamentből az ellenzéki médiát a spanyol baloldal

A szocialista pártot (PSOE) felbosszantotta a madridi székház előtti szilveszteri kormányellenes tüntetés, ezért megvonná a parlamenti akkreditációt az összes sajtóorgánumtól, amely közvetítette az eseményeket.

2024. 01. 14. 20:58
SÁNCHEZ, Pedro
Madrid, 2023. augusztus 17. Pedro Sánchez ügyvezetõ miniszterelnök, a Spanyol Szocialista Munkáspárt fõtitkára a spanyol parlamenti alsóház alakuló ülésén Madridban 2023. augusztus 17-én. Az elõrehozott parlamenti választásokat július 23-án tartották Spanyolországban. MTI/AP/Paul White Fotó: Paul White
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem vehetnek részt többé a szocialista párt (PSOE) rendezvényein a kormányellenes sajtó munkatársai Spanyolországban. Sőt, Pedro Sánchez miniszterelnök ennél is tovább menne, és a nemzeti, valamint az összes regionális parlamentből is kitiltaná azokat a médiumokat, amelyek nem értenek egyet az elképzeléseivel. 

A szocialisták azután döntöttek így, hogy szilveszter éjjel a jobboldali Vox konzervatív-nacionalista ifjúsági szervezete, a Revuelta tüntetést szervezett a párt madridi székháza elé. Az eseményre magukkal vittek egy a kormányfőt ábrázoló bábut, amit fellógattak és botokkal vertek. 

A PSOE gyűlöletkeltésnek minősítette a történteket, és feljelentést tett az ügyészségen, amely a héten meg is kezdte az ügy kivizsgálását. A szocialisták ezzel egy időben bejelentették, hogy azok a sajtóorgánumok, amelyek elmentek a madridi tüntetésre és tudósítottak az eseményről, többé nem vehetnek részt a párt rendezvényein. 

„Igen az újságírásra, nem a gyűlölettel teli sajtóra” – fogalmaztak közleményükben, majd hozzátették, hogy az érintett újságok akkreditációját már vissza is vonták, ezután pedig kezdeményezni fogják azt is, hogy mind a központi, mind az autonóm közösségek parlamentje tiltsa ki őket az ülésekről, hogy ne táplálhassák többé a gyűlöletet a spanyol állampolgárokban. 

A kormány emellett azt is fontolgatja, hogy jogi lépéseket tesz az egyik újság ellen, amelynek riportere interjút készített szilveszter este a Revuelta két kulcsfigurájával, akik közül az egyik egy olyan vlogger, aki rendszeresen készít – szerintük – a szocialista párt ellen uszító tartalmakat saját felületeire. 

Pedro Sánchez kormánya ellen tavaly november óta folyamatosak a tüntetések. A madridi pártközpont előtti megmozdulások mögött a Vox és a Revuelta áll, de olyan országos, több százezer fő részvételével lezajlott demonstrációk is voltak, amelyeket civil szervezetek hívtak össze. Az emberek nem értenek egyet azzal, hogy Sánchez csak úgy tudta megtartani hatalmát a júliusi választási vereség után, hogy először blokkolta a győztes jobboldali Néppárt (PP) kormányalakítását, majd alkotmányellenes megállapodásokat kötött a szeparatista katalán és baszk pártokkal, akik cserébe segítettek neki megszerezni a miniszterelnöki székhez szükséges parlamenti többséget. 

A tüntetők elsősorban a függetlenségi mozgalomban részt vevő katalán politikusoknak odaígért amnesztiatörvényt bírálják, melynek értelmében hamarosan az a Carles Puigdemont is büntetlenül térhet haza Spanyolországba, aki 2017-ben alkotmányellenesen kikiáltotta Katalónia függetlenségét, majd külföldre menekült a hatóságok elől.

Borítókép: Pedro Sánchez a spanyol parlamentben (Fotó: MTI/AP/Paul White)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.