Legalább harmincan vesztették életüket a Japánt sújtó katasztrófában + videó

A távol-keleti országot 7,5-es erősségű földrengés rázta meg hétfőn.

2024. 01. 02. 7:12
null
Vadzsima, 2024. január 1. Összedőlt lakóház a nagy erejű, 7,6-es erősségű földrengést követően az Isikava prefektúrában található Vadzsimában 2024. január elsején. Az ország középső részén összesen huszonegy, négyesnél nagyobb erősségű földmozgást észleltek. MTI/AP/Kyodo News Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Japán nyugodt nyugati partvidékét hétfőn pusztító erejű, 7,5-es erősségű földrengés rázta meg, amely a helyi hatóságok szerint pusztítást hagyott maga után, és legalább 30 ember életét követelte. A Hokuriku Electric Power nevű, több prefektúrát ellátó vállalat adatai szerint több mint 45 ezer háztartás maradt áram nélkül Isikava prefektúrában, melyet leginkább érintett a katasztrófa. A válságra reagálva a védelmi minisztérium ezer katonai alkalmazottat mozgósított a mentési és helyreállítási munkálatok segítésére – jelentette be Minoru Kihara védelmi miniszter hétfőn.

A katonai erőink elkötelezettsége és bátorsága dicséretes, mivel fáradhatatlanul dolgoznak, hogy segítsenek a rászorulóknak ebben a nehéz időszakban

 – fogalmazott.

Kedden azonban a Japán Meteorológiai Ügynökség bejelentette, már nincs szökőárveszély. A cunamiriadót még hétfőn adták ki: az első hullámok alig több mint tíz perccel a földrengés után érték el a partokat, és a cunami hullámai Japán nyugati partvidékének különböző területein elérték az 1,2 méter magasságot is.

A meteorológiai szakértőink gyors intézkedése és az ezt követő valamennyi cunamitanácsadás feloldása Japán katasztrófavédelmi intézkedéseinek hatékonyságát tükrözi

– erősítette meg a meteorológiai ügynökség szóvivője.

Borítókép: Összedőlt lakóház a nagy erejű, 7,6-es erősségű földrengést követően az Isikava prefektúrában található Vadzsimában 2024. január elsején (Fotó: MTI/AP/Kyodo News)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.