Leszállt a Holdra az első japán űrszonda + videó

A holdra szállás japán idő szerint szombatra virradóra sikeresen megtörtént.

Forrás: MTI2024. 01. 19. 21:20
null
Szagamihara, 2024. január 19. A japán ûrhivatal (JAXA) SLIM nevû ûreszközének mérethû mása a SLIM holdra szállási kísérlete idején a Tokió térségében levõ Szagamihara ûrközpontjában 2024. január 19-én. A parányi holdjármûvet 2023. szeptember 7-én indították útnak a délnyugat-japáni Tanegasima ûrrepülõtérrõl, és december 25-én állt Hold körüli pályára. Amennyiben a küldetés sikerrel jár, a Szovjetunió, az Egyesült Államok, Kína és India után Japán lesz az ötödik ország, amely ûrmodult juttat a Hold felszínére. MTI/AP/Eugene Hoshiko Fotó: Eugene Hoshiko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A holdra szállás japán idő szerint szombatra virradóra sikeresen megtörtént, létrejött a kommunikáció, de a szonda napelemei egyelőre nem termelnek áramot, amivel tölteni tudnák az akkumulátorait. Pedig ez nagyon fontos volna az adatok továbbításához.

Azon dolgozunk, hogy először a leszállás közben keletkezett adatokat juttassuk el a Földre 

– közölte Kuninaka Hitosi, az Űrkutatási és Aeronautikai Tudományos Intézet vezetője. Hitosi szerint lehetséges, hogy az akkumulátorok újra töltődni fognak, ha a napsugarak más szögből érik a napelemeket.

Az ember nélküli japán űreszköz, a SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) 2,4 méter hosszú, 1,7 méter széles és 2,7 méter magas. Tömege 200 kilogramm. Feladata nemcsak maga a leszállás volt, hanem az is, hogy a kijelölt hely százméteres körzetén belül szálljon le. Gyakran előfordul, hogy a holdjárművek a céltól több kilométerre szállnak le, ami megnehezíti a felderítő feladatot.


Emily Brundsen, a nagy-britanniai Yorki Egyetem Aerocampusának igazgatója az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy a SLIM leszállási pontossága hatalmas haladás, mert ezt elérni igen nehéz technológiai feladat volt. 

A SLIM a Shioli nevű, 300 méteresnél kisebb átmérőjű kráterben szállt le, ahol a feladata szerint kőzetelemzést végez majd a holdkéreg eddig kevéssé ismert feltárása céljából. 

A SLIM egy teniszlabdánál alig nagyobb, két kamerával ellátott, SORA-Q nevű gömbölyű holdjárót is vitt magával, amely az alakját változtatva képes a holdfelszínen közlekedni. A műszert a JAXA és a Takara Tomy japán játékgyár közösen fejlesztette ki.

Az űrszondát 2023. szeptember 7-én indították el rakétával a délnyugat-japán Tanegasima űrrepülőtérről, és december 25-én állt Hold körüli pályára.

A sikeres holdra szállásnak köszönhetően a Szovjetunió, az Egyesült Államok, Kína és India után Japán az ötödik ország, amely űrmodult juttatott a Hold felszínére.

Borítókép: A japán űrhivatal (JAXA) SLIM nevű űreszközének mérethű mása a SLIM holdra szállási kísérlete idején a Tokió térségében levő Szagamihara űrközpontjában 2024. január 19-én. A parányi holdjárművet 2023. szeptember 7-én indították útnak a délnyugat-japán Tanegasima űrrepülőtérről, és december 25-én állt Hold körüli pályára. Amennyiben a küldetés sikerrel jár, a Szovjetunió, az Egyesült Államok, Kína és India után Japán lesz az ötödik ország, amely űrmodult juttat a Hold felszínére (Fotó: MTI/AP/Eugene Hoshiko)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.