Még mindig keresik az utasszállító menet közben kiszakadt oldalpaneljét

A baleset nyomán repülési tilalmat rendeltek el, több tízezer utast érintenek a járattörlések.

Forrás: MTI2024. 01. 08. 7:23
Alaska Airlines Grounds Its Fleet Of 65 Boeing 737 Max 9's, After Fuselage Section Blew Out In Flight
SEATTLE, WASHINGTON - JANUARY 6: An Alaska Airlines Boeing 737 MAX 9 plane sits at a gate at Seattle-Tacoma International Airport on January 6, 2024 in Seattle, Washington. Alaska Airlines grounded its 737 MAX 9 planes after part of a fuselage blew off during a flight from Portland Oregon to Ontario, California. Stephen Brashear/Getty Images/AFP (Photo by STEPHEN BRASHEAR / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: AFP/Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai hatóságok vasárnap is keresték azt a repülőgépvészkijárat-panelt, amely felszállás közben szakadt ki egy utasszállító gép törzséből január 5-én Portland közelében.

Az amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Ügynökség elnöke szombaton a lakosság segítségét kérte az ajtódarab és egyéb leszakadt alkatrészek megtalálásában azok feltételezett földet érésének környékén. Jennifer Homendy sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: – Nagyon, nagyon szerencsések vagyunk, hogy az eset nem végződött valami sokkal tragikusabb módon, miután a gép 26-os üléssorában, ahonnan az oldalpanel kiszakadt, senki nem ült. A közlekedésbiztonsági illetékes úgy fogalmazott, hogy nem egy incidensről van szó, hanem balesetről, és hangsúlyozta, hogy 

teljesen másként végződhetett volna az eset akkor is, ha az már utazómagasságban, kilenc-tízezer méteren történik, amikor az utasok egy része kikapcsolja a biztonsági övet. 

 Az Alaska Airlines Boeing 737 MAX–9-ese Portlandből indult egy kaliforniai úti cél felé pénteken este, amikor néhány perccel a felszállás után, csaknem ötezer méter magasságban a vészkijáratként szolgáló panel kiszakadt az üléssor mellett, jókora nyílást hagyva a jármű törzsén. Ezt követően hirtelen nyomáscsökkenés következett be, amely a beszámolók szerint több tárgyat kiszippantott, így mobiltelefonokat és ruhákat.

A pilóták vészjelzést adtak le, és utasítást adtak az oxigénmaszkok felvételére, majd visszafordultak Portland repülőterére, ahol a gép biztonságosan landolt. 

A balesetben senki nem sérült meg.

A közlekedési hatóság a baleset nyomán elrendelte a típushoz tartozó gépek egy részének repülési tilalmát, és vizsgálatot rendelt el. Az érintett gép a Szövetségi Légügyi Hatóság nyilvántartása szerint vadonatúj volt, mintegy két hónapja kapta meg a repülési engedélyt, amely idő alatt 140 utat teljesített utasokkal.

Az Alaska Airlines 170 gépét érinti az intézkedés, ami több tízezer utast érintő járattörlésekkel jár. A hivatalos vizsgálat több szövetségi hatóság és a légitársaság részvételével vasárnap indult, és kiterjed a balesetet szenvedett repülőgép karbantartási dokumentumaira is.

 

Borítókép: Az Alaska Airlines Boeing–737 MAX–9 típusú repülőgépe a Seattle-Tacoma nemzetközi repülőtér egyik kapujánál 2024. január 6-án a washingtoni Seattle-ben (Fotó: AFP/Getty Images North America/Stephen Brashear)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.