Nyugat mégis odaadná Ukrajna egy részét Oroszországnak, állítja a szakértő

„Az amerikai politikusok kezdik megérteni, hogy a tűzszünet vagy a békemegállapodás megkötésének egyik legfontosabb eleme Ukrajna felosztása, amely lehetővé teszi Vlagyimir Putyin orosz elnök számára, hogy elhagyja az Oroszország által ellenőrzött területek egy részét” – írja a brit kiadvány.

Forrás: Daily Express2024. 01. 06. 10:41
ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2023. december 19. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök évértékelõ sajtótájékoztatót tart Kijevben 2023. december 19-én. MTI/AP/Efrem Lukackij Fotó: Efrem Lukackij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A figyelem lassan arra irányul, hogyan lehetne helyreállítani a békét Európában mondta Owen Matthews Oroszország-szakértő a Spectator TV-nek – ítra meg a Daily Express.

Tűzszünetről beszélünk, nem pedig békeszerződésről

– mondta a szakértő, aki hozzátette, hogy Putyin a jelentések szerint az Egyesült Államoknak küldött üzeneteket a tűzszünet lehetőségéről.

Ezt azért tartom hihetőnek, mert lehetővé teszi Putyinnak, hogy egy olyan helyzetet rögzítsen, amely Ukrajna esetleges felosztását eredményezi

– valószínűsítette Owen.

Ami igazán újdonság, hogy az amerikai döntéshozók kezdik felismerni, hogy bármilyen tűzszünet vagy békemegállapodás egyik lényeges összetevője Ukrajna felosztása, ami lehetővé teszi Putyinnak, hogy megtartsa az általa elfoglalt részt

– mondta.

Mark Galeotti, egy másik Oroszország-szakértő szintén azt mondta a műsorban, hogy Putyin teljesen pragmatikus okokból törekedhet a békére.

Hozzátette: Putyinnak egyrészt tágabb célja, hogy Ukrajnát alárendelje, kivonva azt a Nyugat befolyási övezetéből.

De Putyin pragmatikus. Tisztában van azzal, hogy ez egy politikailag és gazdaságilag rendkívül drága háború ez nekik. Még akkor is, ha ez a jövő év sajnos elég jól néz ki az oroszok számára.

A szakértő 2024 után viszont lát kockázatot Oroszország számára. 

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök következetesen arról beszélt, hogy Ukrajna addig nem hagyja abba a harcot, amíg vissza nem veszi Oroszországtól teljes területét, beleértve a Krímet is.

Ennek érdekében Kijev erősen támaszkodott a nyugati katonai és diplomáciai támogatásra a háborúban, de úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok szembemehet Zelenszkij akaratával, mivel Putyin nem mutatja az enyhülés jeleit a fronton – fogalmazott a Daily Express. 

 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök évértékelő sajtótájékoztatót tart Kijevben 2023. december 19-én (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.