Orosz–ukrán háború: atomkatasztrófa fenyeget

Az ukrajnai Zaporizzsja atomerőmű miatt aggódnak.

2024. 01. 20. 7:50
Zaporizhzhia Nuclear Power Plant
UKRAINE-CRISIS/ZAPORIZHZHIA Six VVER-1000 pressurized light water nuclear reactors, each generating 950 MWe, make the Zaporizhia Nuclear Power Station the largest NPP in Europe and among the top 10 largest in the world, Enerhodar, Zaporizhzhia Region, southeastern Ukraine, July 9, 2019.NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Dmytro Smolyenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: Europress/AFP/Lansard Gilles
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét aknákat helyeztek el a Zaporizzsja atomerőmű körül a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint – írja a Le Monde francia napilap. 

A 2022 márciusa óta a moszkvai erők kezében van Európa legnagyobb erőműve, amelyet már többször is sújtott a harcokhoz köthető áramszünet.

Mint arról mi is beszámoltunk, Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója korábban arra figyelmeztetett, hogy az atomerőműnél az incidensek súlyos nukleáris katasztrófákhoz vezethetnek. 

A zaporizzsjai atomerőmű körüli helyzet egyre kiszámíthatatlanabbá és veszélyesebbé válik

– mondta még tavaly nyáron a főigazgató.

A Zaporizzsja atomerőműnél az aknákat novemberben távolították el, de most újra telepítették azokat, ami a közlemény szerint „összeférhetetlen a NAÜ biztonsági követelményeivel”. 

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség viszont arra is panaszkodik, hogy még mindig nem fér hozzá az üzem több részéhez. Moszkva a hónap elején biztonsági okokra hivatkozva korlátozta ezt a hozzáférést.

A Zaporizzsja erőmű Enerhodar közelében található, a Dnyeper mentén. A folyó természetes frontvonal az oroszok és az ukránok között. 

Borítókép: Zaporizzsja atomerőmű (Fotó: AFP/NurPhoto/Dmytro Smolyenko)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.