Perli az igazságügyi minisztérium Texas államot a migrációellenes törvény miatt

Hiába tenne Texas állam legalább saját hatáskörben a migránsáradat ellen, a Biden-kormányzat igyekszik minden ilyen kezdeményezést eltiporni.

2024. 01. 04. 7:52
null
Lukeville, 2023. december 13. Illegális bevándorlók és amerikai rendõrök a mexikói határkerítésnél, miután a bevándorlók bejutottak az Egyesült Államokba a kerítésen levõ résen át az arizonai Lukeville településnél 2023. december 12-én. December elején az amerikai-mexikói határszakaszon ismét 10 ezerre emelkedett a naponta feltartóztatott migránsok száma. Az amerikai hatóságok októberben és novemberben mintegy 475 ezer embert vettek nyilvántartásba illegális határátlépés miatt, 60 ezer ember pedig úgy lépte át a határt, hogy nyilvántartásba venni sem tudták õket. MTI/EPA/Allison Dinner Fotó: Allison Dinner
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Keresetet nyújtott be Texas állam ellen az amerikai igazságügyi minisztérium egy austini szövetségi bíróságon – számolt be róla a Fox News amerikai televíziós hálózat. A minisztérium azt a törvényt kifogásolja, amelyet az illegális migráció megállítása érdekében hozott a hosszú mexikói határszakasszal rendelkező szövetségi állam.

Az Egyesült Államok azért nyújtja be ezt a keresetet, hogy megőrizze a szövetségi törvények szerinti kizárólagos hatáskörét a nem [amerikai] állampolgárok beutazásának és kitoloncolásának szabályozására. Texas nem működtetheti saját bevándorlási rendszerét

– olvasható a keresetben.

Mint arról beszámoltunk, novemberben fogadták el a texasi törvényhozók azt az új jogszabályt, amely bűncselekménnyé nyilvánítja a mexikói határon való átlépést a hivatalos átkelőpontokon kívül, és lehetővé teszi, hogy az állami hatóságok letartóztassák  az ilyen átkeléssel gyanúsított személyeket,

a bíróság pedig a börtönbüntetés mellett akár a kitoloncolásukat is elrendelheti.

Már akkor felmerült, hogy egyesek szerint az állami törvény alkotmányellenes lehet, mivel a bevándorlás szabályozása szövetségi hatáskörbe tartozik, azonban a texasi törvényhozók ragaszkodtak hozzá, hogy a jogszabály nem csak szükséges, de alkotmányos is – írta a Wall Street Journal amerikai üzleti napilap.

A törvényt december 19-én ünnepélyesen aláírta Greg Abbott kormányzó, így az hatályba lépett.

 

A texasi törvény értelmében a migránsok vagy beleegyeznek, hogy elhagyják az Egyesült Államokat, vagy illegális beutazás vétségének vádjával vádat emelnek ellenük. Azok, akik nem távoznak, súlyos bűncselekmény vádjával nézhetnek szembe, ha újra letartóztatják őket.

A távozásra kötelezetteket a mexikói határ mentén lévő határátkelőkhöz küldenék, akkor is, ha nem mexikói állampolgárok. A törvényt Texasban bárhol végre lehet hajtani, kivéve az olyan helyeket, mint például az iskolák és a templomok.

A kereset benyújtása előtt az igazságügyi minisztérium levelet küldött Greg Abbott kormányzónak, amelyben jogi eljárással fenyegette meg Texast, amennyiben nem vonja vissza a migrációellenes törvényt, azonban a kormányzó nem engedett.

A Biden-kormányzat nemcsak hogy nem hajlandó érvényt szerezni a jelenlegi amerikai bevándorlási törvényeknek, hanem most meg akarja akadályozni, hogy Texas is érvényt szerezzen az illegális bevándorlás elleni törvényeknek. Soha nem láttam még ilyen ellenséges magatartást a jogállamisággal szemben Amerikában. Biden tönkreteszi Amerikát. Texas megpróbálja megmenteni

– reagált Abbott az X-en.

Texas kormányzója nem csak az új jogszabállyal vívta ki a demokraták haragját, hanem azokkal a korábbi, figyelemfelhívást szolgáló akcióival is, amelyeken több ezer illegális migránst buszoztatott olyan demokrata vezetésű úgynevezett „menedékvárosokba”, mint New York vagy Chicago. Ezek a nagyvárosok a bevándorlás leghangosabb támogatói közé tartoznak, annak ellenére, hogy egyre inkább a saját bőrükön érzik a jelenség negatív következményeit.

Okolni viszont nem a Biden-kormányzat elhibázott bevándorlási politikáját okolják, hanem Abbott kormányzó migráns buszait. Most ugyanis New York városa buszoztat migránsokat az ország más területeire, mégpedig mint a polgármester, Eric Adams egy televíziós interjúban fogalmazott, azért, hogy „megoldjuk a problémát, amit ő [Greg Abbott texasi kormányzó] okozott” − emeli ki a Breitbart amerikai hírportál.

Borítókép: Illegális bevándorlók és amerikai rendőrök a mexikói határkerítésnél, miután a bevándorlók bejutottak az Egyesült Államokba a kerítésen levő résen át az arizonai Lukeville településnél 2023. december 12-én (Fotó: MTI/EPA/Allison Dinner)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.