Aláírta a migrációt bűncselekménnyé nyilvánító törvényt Texas kormányzója

Miután Greg Abbott kormányzó hétfőn ünnepélyesen aláírta, életbe lépett az az új texasi állami jogszabály, amely jogi eszközökkel veszi fel a harcot az illegális migráció ellen, amelyet a Biden-kormányzat inkább segít, semmint akadályoz.

2023. 12. 19. 10:47
US Mexico Border
People from Venezuela cross a river from Ciudad Juárez, Chihuahua, Mexico to El Paso, Texas, United States on Sep. 29, 2023. The number of immigrants from Laten America to United States is increasing. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Yasushi Kaneko / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP) Fotó: Yomiuri Shimbun/ AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint arról korábban beszámoltunk, miután a Biden-kormányzat nem hajlandó tenni az Egyesült Államok déli határát elözönlő migránsok ellen, a jelenség által leginkább sújtott 

Texas állam úgy döntött, a saját kezébe veszi az irányítást.

Novemberben elfogadtak egyjogszabályt, amely az államban bűncselekménnyé nyilvánítja a mexikói határon való átlépést a hivatalos átkelőpontokon kívül, és lehetővé teszi, hogy a hatóságok letartóztassák  az ilyen átkeléssel gyanúsított személyeket,

a bíróság pedig a börtönbüntetés mellett akár a kitoloncolásukat is elrendelheti.

Természetesen az illegális határátlépést a szövetségi törvények is tiltják, csak épp a Biden-kormányzat nem sokat tesz a betartatásukért.

Mostantól azonban Texasban új időszámítás kezdődik mind a hatóságok, min a migránsok számára. Greg Abbott kormányzó hétfőn egy Brownsville-ben tartott ceremónián aláírta az új jogszabályt, ami így hivatalosan is hatályba lépett.

Az új texasi törvény nem bánik kesztyűs kézzel az illegális migránsokkal, például kötelezően tízéves minimális börtönbüntetést ír elő embercsempészetért, illetve szigorítja a rejtekhely működtetéséért kiszabható büntetőjogi szankciókat.

A jogszabályra nagy szükség volt, hiszen az Egyesült Államok és Mexikó több mint háromezer kilométer hosszú határának az illegális migráció által leginkább sújtott része a texasi szakasz. Néhány hete Elon Musk is ellátogatott a határhoz, hogy élő videóban mutassa be az amerikaiaknak, hogy mi is a gond a demokrata kormányzat felelőtlen határvédelmi politikájával.

Borítókép: Migránsok az amerikai–mexikói határon (Fotó: AFP/Yomiuri/Yasushi Kaneko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.