Bűncselekménnyé nyilvánította Texas az illegális migrációt

Texas állam kedden elfogadta azt a törvényt, amely lehetővé teszi az illegális migránsok bebörtönzését, illetve kitoloncolását. Greg Abbott kormányzó várhatóan hamarosan aláírja az új jogszabályt.

2023. 11. 15. 19:58
US Mexico Border
People from Venezuela cross a river from Ciudad Juárez, Chihuahua, Mexico to El Paso, Texas, United States on Sep. 29, 2023. The number of immigrants from Laten America to United States is increasing. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Yasushi Kaneko / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP) Fotó: Yomiuri Shimbun/ AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogadták a texasi törvényhozók azt a törvényt, amely bűncselekménnyé nyilvánítja a mexikói határon való átlépést a hivatalos átkelőpontokon kívül, és lehetővé teszi, hogy az állami hatóságok letartóztassák  az ilyen átkeléssel gyanúsított személyeket, 

a bíróság pedig a börtönbüntetés mellett akár a kitoloncolásukat is elrendelheti.

Az illegális határátlépést elvben a szövetségi törvények is tiltják, azonban a Biden-kormányzat nem sokat tesz ennek betartatására. Egyesek alkotmányellenesnek kiáltották ki az új texasi jogszabályt, arra hivatkozva, hogy a bevándorlás szabályozása szövetségi hatáskörbe tartozik, azonban a texasi törvényhozók ragaszkodnak hozzá, hogy a jogszabály nem csak szükséges, de alkotmányos is – írja Wall Street Journal amerikai üzleti napilap.

A Biden-kormányzat jelentette ellenszél dacára Texas állam mindent megtesz, hogy mérsékelje a mexikói határon át érkező migránsáradat jelentette problémát.

Greg Abbott kormányzó többször buszoztatott migránsokat például Kamala Harris alelnök otthonához, de amikor a figyelemfelhívó akciók nem jártak sikerrel, kénytelen volt más megoldás után nézni.

Texas az elmúlt két évben több mint 4,5 milliárd dollárt költött, és további legalább ötmilliárd dollárt különített el a határ menti műveletekre, amelyek közé tartozik a határzárak építése és a migránsok letartóztatása állami szabálysértési vádak alapján.

A helyzet súlyosságát – igaz, burkoltan – a kormány is elismerte. Néhány hete Alejandro Mayorkas, Biden harcosan bevándorláspárti belbiztonsági minisztere kiegészítő finanszírozást és a szükséges jogszabályok gyors elfogadását kérte a kongresszustól, hogy megépülhessen egy 17 mérföld (nagyjából 27 km) hosszú fal a Rio Grande völgyében, ahol különösen súlyos a helyzet.

Mint arról beszámoltunk, Joe Biden elnök egyik első intézkedésével leállította az elődje, Donald Trump által megkezdett kerítésépítést a mexikói határon, majd 

csendben elkezdte elárvereztetni a már megvásárolt, de még be nem épített anyagokat.

A jelenlegi helyzet nemzetbiztonsági kockázatot is felvet, szakértők szerint az október 7-én Izraelben történt terrortámadáshoz hasonló „abszolút” megtörténhet az Egyesült Államokban is, tekintve, hogy a déli határon gyakorlatilag akadálytalanul juthatnak be akár terroristák is.

Borítókép: Migránsok az amerikai–mexikói határon (Fotó: AFP/Yomiuri/Yasushi Kaneko) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.