A Biden-kormány csendben elárverezi a mexikói határra szánt kerítést

A Biden-kormányzat siet minél többet eladni a határkerítés fel nem használt anyagai közül, hogy a republikánusok ne tudják folytatni az építkezést. Joe Biden amerikai elnök hivatalba lépése óta legalább 5,5 millió illegális migráns érkezett az országba, ami meghaladja Los Angeles teljes lélekszámát.

Magyar Nemzet
2023. 08. 21. 10:50
null
Yuma, 2023. május 12. Amerikai határõrök egy különbusznál, amely Mexikó felõl érkezõ migránsokat szállít regisztrációs központba az arizonai Yuma város határátkelõjétõl 2023. május 11-én. Az Egyesült Államokban május 11. végén érvényét vesztette az illegális bevándorlók kitoloncolásáról szóló 42-es jogszabály (Title 42). A Trump-adminisztráció idején alkotott jogszabály lehetõvé tette az illegális migránsok kiutasítását az Egyesült Államokból járványügyi indokokkal. Az amerikai határvédelem szerint az elmúlt három napban több mint 30 ezer illegális határátlépõt tartóztattak fel a hatóságok a mexikói határszakaszon. MTI/EPA/Etienne Laurent Fotó: Etienne Laurent
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy kanadai cég által üzemeltetett online aukciós oldalon kínálják eladásra a mexikói határra tervezett határkerítés fel nem használt elemeit. Mint arról beszámoltunk, Donald Trump volt elnök hivatali ideje alatt mintegy 450 mérföldnyi kerítés készült el, és további 250 mérföldnyi épült, utódja, Joe Biden azonban hivatalba lépése napján leállíttatta a munkálatokat.

Azóta a kormányzat által megvásárolt, de fel nem használt építőanyagok raktárakban porosodtak, tárolásuk azonban évi 47 millió dollárt emésztett fel, így a Biden-kormányzat csendben elkezdte értékesíteni a készleteket. Az eladásokat érezhetően felpörgették, miután májusban Ted Cruz texasi szenátor és néhány kollégája olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely kötelezte volna a Biden-adminisztrációt, hogy a megmaradt építőelemekkel folytassák a kerítést, vagy adják át azokat az érintett határ menti államoknak, például Texasnak.

A demokrata vezetésű kormányzat eddig mintegy kétmillió dollárt zsebelt be az építőanyagok elkótyavetyéléséből.

A határfal eladásából származó fillérek nem lesznek elegendők ahhoz, hogy kifizessük azokat a családokat, akik egy olyan bűncselekmény miatt szenvednek, amelyet olyasvalaki követett el, aki a Biden-kormányzat idején lépte át nyitott határainkat

– idézi a Fox News amerikai televíziós hálózat James Lankford oklahomai republikánus szenátort.

Az aukciókért a kormány részéről felelő hadmérnöki testület szerint ők szabályszerűen jártak el: „Az amerikai hadsereg mérnöki testülete (USACE) a szövetségi beszerzési rendeletnek megfelelően ártalmatlanítja a határfal felesleges anyagait” – írta a testület szóvivője vasárnap a Fox Newsnak küldött e-mailben.

A Biden-kormányzat azonban nem csak a kerítés építésének leállításával segíti a migrációt. A Breitbart amerikai híroldal szerint a határőrség időpontfoglaló mobilalkalmazása révén az év eleje óta közel kétszázezren érkeztek az országba, csak júliusban 45 ezren. Ha azonban a tágabb képet nézzük, a helyzet jóval riasztóbb: Tom McClintock kaliforniai képviselő számításai szerint 

Joe Biden beiktatása óta mintegy 5,5 millió illegális migráns jutott be Amerikába, ami több, mint Los Angeles városának teljes népessége.

 

Borítókép: Amerikai határőrök egy különbusznál, amely Mexikó felől érkező migránsokat szállít regisztrációs központba az arizonai Yuma város határátkelőjétől 2023. május 11-én (Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.