Újabb republikánus politikus ellen indulhat kirakatper az Egyesült Államokban

A texasi kormányzót azért perelhetik be, mert csaknem 500 migránst vitetett buszokkal Los Angelesbe.

Gábor Márton
2023. 09. 04. 11:02
null
New York, 2023. július 31. Migránsok a város által átmeneti befogadóközpontként használt New York-i The Roosevelt Szálloda elõtt várakoznak 2023. július 31-én. MTI/AP/John Minchillo Fotó: John Minchillo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június óta tizenegy, migránsokkal teli busz érkezett Los Angelesbe, amelyek összesen 435 migránst szállítottak. A városi tanács emiatt úgy döntött, hogy beperli Texas államot és Greg Abbott kormányzót. Egyhangúlag támogatták azt az indítványt, amelyben arra kérik a városi ügyészséget, hogy vizsgálja meg, elkövetett-e bűncselekményt a texasi kormányzó a migránsok buszoztatásával. 

Abbott és Ron DeSantis floridai kormányzó, aki hasonló migránsszállítmányokat küld rendszeresen New Yorkba, azzal védték döntéseiket, hogy az államokat túlterhelte a papírok nélküli bevándorlók beáramlása, miközben Los Angelest menedékvárosnak nyilvánították a városi tanács nemrégiben hozott döntése értelmében, vagyis tárt karokkal várják az illegális bevándorlókat.

A versengés ezen republikánus kormányzók között arról, hogy ki lehet rasszistább, szerintem teljes kudarc, és világosan mutatja, hogy nem áll szándékukban hatékonyan kormányozni

 – vádaskodott Hugo Soto-Martinez tanácsos a texasi kormányzó elleni perről szóló szavazás előtt. Megjegyezte, hogy néhány héttel ezelőtt, amikor Los Angeles a Hilary trópusi vihar érkezésére készült, Abbott egy busznyi migránst küldött Los Angelesbe, amelyen gyerekek is voltak.

A tanács felszólította továbbá az állami és a szövetségi vezetést is, hogy támogassák a migránsok elhelyezését, és biztosítsák a szükséges forrásokat, hogy méltó fogadtatásban részesíthessék az érkezőket Los Angelesben.

– Akkor hallunk a felénk tartó buszokról, amikor már úton vannak. Fogalmunk sincs, hogy kik lesznek a buszon, hány emberről van szó, vagy milyen állapotban lesznek, amikor ideérnek – mondta Karen Bass, Los Angeles polgármestere.

A perrel kapcsolatos hírekre Greg Abbott is reagált, a kormányzó a közösségimédia-oldalán közzétette a texasi határon történő letartóztatások számát.

Joe Biden magukra hagyta a határmenti államokat, például Texast. Most beperli az államot a határ védelme miatt. Hadd legyek egyértelmű: továbbra is minden törvényes eszközt és stratégiát bevetünk a texasiak védelmében

 – írta Abbott az X-en (korábban Twitter).

A Lone Star hadművelet, vagyis a texasi határon történő illegális határátlépések elleni küzdelemre elkötelezett, több ügynökséget tömörítő program legfrissebb jelentése pénteken jelent meg, amelyből kiderült, hogy 

2021 márciusa óta több mint 427 600 illegális bevándorlót tartóztattak fel a texasi határszakaszon. Emellett a texasi tisztviselők mintegy 33 ezer letartóztatást hajtottak végre, amelyek között több mint 30 ezer esetében bűncselekményt követtek el a határátlépők.

A Lone Star hadművelet továbbra is betömi azokat a veszélyes réseket, amelyeket a Biden-kormányzat okozott azzal, hogy megtagadta a határ védelmét. Joe Biden elnök nyitott határpolitikájának következményeként minden egyes elfogott vagy letartóztatott személy és minden egyes lefoglalt adag kábítószer Texas és az ország közösségeibe jutott volna el – áll a jelentésben, amely azt is részletezi, hogy a kormányzó ellen több pert is indítottak a Rio Grande folyón elhelyezett bóják miatt, amelyekkel a vízen keresztül történő átkelést akarták megakadályozni. 

Először az igazságügyi minisztérium adott ki utasítást az akadályok eltávolítására, de a kormányzó visszautasította, ami pereskedéshez vezetett. Abbottnak emellett egy másik perrel is szembe kell néznie, amelyet egy helyi kajakvállalkozás tulajdonosa indított ellene. Az üzletember ugyanis azt állítja, hogy a bóják megakadályozzák a túrák lebonyolításában. 

Az Egyesült Államokba érkező illegális bevándorlók azonban sok esetben rendkívüli biztonsági kockázatot jelentenek. Jó példa erre egy New Yorkba szállított migráns esete, aki 14 bűncselekményt követett el az érkezésétől számított két hónapon belül. A férfit hat alkalommal kellett letartóztatni, legtöbbször ártatlan embereket és rendőröket támadott meg különböző szúró-vágó eszközökkel. 

 

Borítókép: Migránsok a város által átmeneti befogadóközpontként használt New York-i The Roosevelt Szálloda előtt várakoznak 2023. július 31-én
(Fotó: MTI/AP/John Minchillo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.