Romániai gazdatüntetés: „gátat kell vetni a mélyzöld brüsszeli feltételeknek”

A kormánnyal való szóbeli megállapodás ellenére Románia több pontján pénteken is folytatódtak a gazdák tüntetései.

Manifestation de routiers et d'agriculteurs roumains
A Romanian farmer gives a thumb up during a demonstration to voice string of grievances, from high tax rates to slow compensation payouts, in Timisoara city center, Romania on January 19, 2024. Romanian truck drivers and farmers complain over high insurance, tax rates and long waiting times at the borders and slowed traffic around several cities, including the capital Bucharest. (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP) Fotó: Europress/AFP/Kisbenedek Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormánnyal való szóbeli megállapodás ellenére Románia több pontján pénteken is folytatódtak a gazdák tüntetései. A Szatmár megyei gazdák is újra tiltakoztak a román-ukrán határon lévő halmi átkelőnél. A demonstráció ezúttal nem akadályozta a forgalmat. Csütörtökön néhány órára munkagépekkel torlaszolták el a halmi átkelőhelyen felé vezető utat. Az ukrán gabonaimport leállítását követelő gazdák szerdán a csanálosi határátkelőt vonták blokád alá járműveikkel. 

Temesváron is tüntettek a gazdák 
Fotó: Europress/AFP/Kisbenedek Attila

Csütörtökön Marcel Ciolacu román miniszterelnök menesztette a vámhivatal vezetőjét, miután 

a termelők a hatóságok passzivitását kifogásolták a romániai gabonacsempészettel szemben, és azt sérelmezték, hogy az Ukrajnából érkező gabonát a romániai utakon külföldre szállító kamionokat a hatóságok nem ellenőrzik ugyanolyan szigorral, mint a többi járművet. 

A gazdák állítják: 

a gabonatranzitot végző teherautók, amikor megérkeznek a konstancai kikötőbe, olykor több tonnával könnyebbek a országba való belépéskor végzett méréshez képest.

Winkler Gyula, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség európai parlamenti képviselője jogosnak tartja a tüntetők kéréseit. „Őszinte párbeszédre és hatékony intézkedésekre van szükség két szinten: Bukarestben a kormánynak csökkenteni kell a bürokráciát és gyorsítani a jogszerű kifizetéseket, Brüsszelben pedig gátat kell vetni az újabb és újabb mélyzöld feltételeknek, szabályozásoknak, tiltásoknak. Az európai agrárpolitikai támogatásokra szükség van az élelmiszerbiztonság fenntartására. 

A környezetvédelem fontos, de más forrásokból kell finanszírozni, nem a gazdáknak járó pénzből

 – fogalmazott az erdélyi politikus.  

Borítókép: Temesváron is tüntettek a gazdák (Fotó: Europress/AFP/Kisbenedek Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.