Szijjártó Péter: Meg kell előzni egy újabb terrortámadást

A tárcavezető egyúttal megerősítette: ismét Magyarországon játszik majd az izraeli válogatott.

2024. 01. 22. 16:03
SZIJJÁRTÓ Péter
Drégelypalánk, 2024. január 12. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Drégelypalánk-Ipolyhídvég közötti, 2,9 milliárd forintból megépült Ipoly-híd projektzáró rendezvényén a drégelypalánki mûvelõdési házban 2024. január 12-én. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uniós külügyi tanács ülését követő sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az izraeli helyzettel kapcsolatos napirendi pontról szólva kiemelte, hogy „Magyarország álláspontja kristálytiszta: nem szabad, tilos elfelejteni, hogy miből indult ki az egész közel-keleti konfliktus”.

Egy ország arra ébredt egy reggel, több mint száz napja, hogy rakéták ezreit lőtték ki rá, hogy emberek százait hurcolták el, emberek százait ölték meg bestiális módon

– emlékeztetett, majd aláhúzta, hogy a terrorellenes műveletek sikere globális érdek, mivel az hozzásegíthet ahhoz, hogy ne ismétlődhessen meg a világban hasonló terrortámadás.

Ezért mi a Hamász megsemmisítésére vonatkozó izraeli célkitűzéseket nemcsak érthetőnek, hanem legitimnek és globális érdeknek is gondoljuk

– hangsúlyozta, megerősítve, hogy „szégyelljék magukat” azok, akik embereket, főleg gyerekeket és nőket élő pajzsként használnak fel az után, hogy egy országgal szemben terrortámadást követtek el. 

A tárcavezető a konfliktus feloldásának kulcsát az Ábrahám-megállapodások által kijelölt útra való visszatérésben látja, melynek értelmében Izrael és az arab országok kapcsolatrendszerét normalizálni lehet.

A sajtótájékoztatón a miniszter elmondta, hogy az ülésen két főbb pontban erősítette meg a magyar álláspontot. Egyrészt a túszok haladéktalan, feltétel nélküli kiengedésében – Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban ismertette, hogy a Gázai övezetben egy magyar állampolgárt még mindig túszként tartanak nyilván, és csak remélni lehet, hogy még életben van. Tudatta azt is, a magyar kormány folyamatos tárgyalásokat folytat Katarral és egy másik, meg nem nevezett állammal.

Emellett pedig azt is világossá tettem, hogy Magyarország nonszensznek tartja az Izrael ellen a hágai bíróságon indított eljárást. Nonszensz népirtással vádolni egy olyan országot, amelyet bestiális terrortámadás ért

– vélekedett.

A miniszter végül arról is beszámolt, hogy Izrael azzal a kéréssel fordult Magyarországhoz, hogy a zsidó állam labdarúgó-válogatottjai hazánkban játszhassák egyes hivatalos mérkőzéseiket, ahogyan erre már tavaly is sor került. 

Tájékoztatása szerint így Magyarországon rendezik meg Izrael Izland elleni Európa-bajnoki rájátszásbeli mérkőzését, valamint az izraeli 21 éven aluli válogatott Lengyelország elleni meccsét és a női válogatott következő hivatalos mérkőzését is. Emellett a kormány támogatja, hogy a Maccabi Haifa a következő Európa-konferencialiga-meccsét is hazánkban játssza.

Magyarországon mindenki biztonságban van, és ez ügyben, azt hiszem, az elmúlt időszakban komoly bizonyítékokat tudtunk szolgáltatni. Tehát akik, mondjuk, mindezek után a magyarországi antiszemitizmus súlyosbodásáról beszélnek, nyilvánvalóan hazudnak

– foglalta össze zárásképp.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI/Komka Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.