Tajvan kínai repülőgépeket és hajókat észlelt a sziget közelében az elnökválasztás napján

A kínai hadsereg nyolc repülőgépe és hat hajója, továbbá két léggömb tűnt fel a sziget közelében – áll a tajvani védelmi minisztérium szombati közleményében.

Forrás: MTI2024. 01. 13. 11:07
-
2000. augusztus 2-án a kelet-kínai Csingtaoban készült kép a kínai népi felszabadító hadsereg hadiflottájának egyik hagyományos meghajtású tengeralattjárójáról. 2003. május 2-án hetven tengerész, a teljes legénység életét vesztette, amikor egy hasonló típusú tengeralattjárón géphiba következett be egy, a Niecsangsan-szigetek közelében zajló hadgyakorlat közben - jelentette az Új Kína hírügynökség. (MTI/AFP/Koh Csaj Hin) Fotó: KOH CSAJ HIN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Y–8-as tengeralattjáró-elhárító repülőgép a szigettől délnyugatra keresztezte a Tajvani-szoros úgynevezett középvonalát. A léggömböket 6,1-6,7 kilométeres magasságban rögzítették: az egyik a sziget déli része felett haladt át nyugatról keletre, a másik pedig attól északra.
 

Hivatalos tajvani adatok szerint tavaly több mint 1700 kínai katonai repülőgépet észlelt a sziget légvédelmi azonosító zónájában (ADIZ), ami csaknem duplája az egy évvel korábbinak.


Az ADIZ olyan, Tajvan által kijelölt terület, ahol a kormány igényt tart a légi járművek azonosítására, helymeghatározására és ellenőrzésére, annak ellenére, hogy ez a zóna nem része a sziget légterének.

 

Borítókép: 2000. augusztus 2-án a kelet-kínai Csingtaoban készült kép a kínai népi felszabadító hadsereg hadiflottájának egyik hagyományos meghajtású tengeralattjárójáról (Fotó: MTI/AFP/Koh Csaj Hin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.