Történelmi tettet hajtott végre, most búcsúzik tőle a NASA + videó

Az Ingenuity olyan tettet hajtott végre, amit azelőtt semmi nem tudott megtenni.

Forrás: Reuters2024. 01. 26. 21:12
NASA Administrator Nelson Tours Jet Propulsion Laboratory In Southern California
PASADENA, CALIFORNIA - APRIL 11: National Aeronautics and Space Administration (NASA) Administrator Bill Nelson (L) speaks near a full scale model of the Mars Helicopter, Ingenuity, in the Mars Yard at NASA's Jet Propulsion Laboratory (JPL) on April 11, 2023 in Pasadena, California. Nelson toured JPL with local members of Congress in a visit highlighting current and future NASA missions including Europa Clipper, which will visit Jupiter’s moon Europa, and the Mars Sample Return campaign, which will bring samples of Martian terrain back to Earth. Mario Tama/Getty Images/AFP (Photo by MARIO TAMA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: Getty Images via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mars helikopter, az Ingenuity az első olyan motoros, repülni tudó robotja volt a NASA-nak, ami három éven keresztül több tucatszor emelkedett a levegőbe és ezzel messze felülmúlt minden várakozást. Ám, a történelmi tett véget ért, miután január 18-án, a 72. repülése után a NASA olyan képeket kapott a robottól, ahol látszik, hogy a rotorjának egyik lapátja letört, ezzel pedig alkalmatlanná vált a további repülésre.

Bill Nelson,a NASA egyik munkatársa arról beszélt a közösségi médiában,

be kell jelentenem, hogy a kis helikopter [...] megtette az utolsó repülését.

A projektet harminc napra tervezték és úgy számoltak, hogy ebbe talán öt rövidebb repülés is beleférhet, mielőtt leáll a gép, ám a kis helikopter minden várakozást felülmúlt. Az Ingenuity végül az eredetileg tervezettnél 14-szer messzebbre repült a marsi táj felett, több mint két óra, nyolc percet repült, és 17 kilométernyi távolságot tett meg a 72 repülésen, a csúcsmagassága pedig 24 méter volt.

Amikor 2021. április 19-én az 1,8 kilogrammos forgószárnyas, kis jármű a debütáló fel- és leszállását végrehajtotta a vékony marsi légkörben – mindössze 39 másodperces repülésről volt szó –, azt a bolygóközi repülés bravúrjaként értékelték. 

A NASA az Ingenuity Jerezo-kráternél elért eredményét a Wright fivérek motoros repülőgépének történelmi első, irányított repüléséhez hasonlította. Az idő előrehaladtával pedig folyamatosan ambiciózusabb repülésekre küldte a helikoptert, növelve az eredményeit.

Az amerikai űrkutatási hivatal közölte, hogy az Ingenuity kényszerleszállást hajtott végre az utolsó előtti, január 6-i repülése során, navigációs zavar miatt a tervezettnél előbb zuhant le.

Amikor 12 nappal később egy rövid, függőleges repülést akartak végrehajtatni vele, hogy meghatározzák az Ingenuity helyét, az adatok azt mutatták, hogy felemelkedett a földről, rövid ideig lebegett, majd ereszkedni kezdett, mielőtt elvesztette volna a kapcsolatot a roverrel, amely kommunikációs közvetítőjeként szolgál a Földdel.

A helikopter napokkal később küldött képet a megsérült rotorlapátjának árnyékáról, amely nyilvánvalóan az utolsó útján tört el – mondták el a NASA-nál.

A mérnökök úgy vélik, hogy a  terep okozta nehézségek miatt az Ingenuity elvesztette az egyensúlyát, aminek következtében a jármű hirtelen megdőlhetett vagy oldalra mozdulhatott, ami viszont ahhoz vezethetett, hogy a rotorok nekiütköztek a felszínnek.

Borítókép: Az Ingenuity. Még a Földön. (Fotó: Mario Tama/ GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.