Tűzoltókat „zaklattak” bevetés közben a migránsok + videó

A steyreggi migránsszálláson egy sor téves riasztás után növelik a felügyeleti arányt, és a kiskorú migránsok számát is a felére, mintegy hatvanra csökkentik. Ez a csütörtöki biztonsági csúcstalálkozó eredménye.

2024. 01. 11. 18:02
Forrás: a helyi tűzoltóság képe
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A „probléma otthona”

120 szíriai, afgán – egykori szálloda mint „probléma otthona” – ezzel a címmel írt a Heute a Linz melletti Steyreggben található menedékotthonról. Ott hetek óta folyamatos műtétek folynak, nemrég még a segítőket is zaklatták. 

 

Kísérő nélküli menekült kiskorúakat gondoznak a steyreggi menekültügyi központban, legutóbb 120 fiatal volt ott. Közvetlenül a december 27-i konténertűz után 13 tinédzsert már áthelyeztek – írta meg az ooe.orf.at.

 

Tűzoltókat zaklattak bevetés közben

Gerhard Hintringer (SPÖ) polgármester biztonsági csúcstalálkozót hívott össze, ahol megállapodtak abban, hogy a jövőben is szoros párbeszédet folytatnak – fejtette ki. 

Egyben elégedettségét fejezte ki, hogy ilyen gyorsan sikerült megállapodni az elhelyezettek számának csökkentésében. A most meghozott intézkedések célja a lakosság bizalmának helyreállítása.

A csúcstalálkozó oka egy december 27-i rendőrségi akció volt. Egy szeméttárolóban keletkezett tűz miatt hívták ki a rendőrséget. A kiérkező tűzoltókat karácsonyfadíszekkel dobálták meg, majd a befogadóközpont előtt migránsok mintegy ötvenfős csoportja felgyújtott és körbetáncolt egy hulladéktároló konténert. 

A vészhívásra kiérkező tűzoltókkal szemben a migránsok agresszív magatartást tanúsítottak, zaklatták és megfélemlítették őket. A migránsok által szitokszavakkal illetett női tűzoltókat a férfi kollégáiknak kellett megvédeniük a rendőrség kiérkezéséig. 

Másnap téves riasztás (tűzjelző gomb megnyomása) miatt hívták ki a tűzoltókat a szállásra. Négy nap alatt öt téves riasztás volt összesen – írta meg az osztrák lap. A steyreggi tűzoltóság honlapja szerint ez volt az ötödik riasztás – ebből négyet szándékosan váltottak ki – négy nap alatt a menekültközpontban; korábban, 2023-ban hat téves riasztás volt ott.

 

Verekedés az otthonban

Majdnem két hétig csend volt a felső-ausztriai Steyreggben a fiatal korú migránsok menedékháza körül. Tegnap este ismét felpörögtek a dolgok, és a rendőrség is a helyszínen volt – írta meg a Kone.at.

 

Az otthon lakói verekedésbe keveredtek, az első hírek szerint legalább tíz fiatal vett részt benne. A rendőrség is megerősítette a lap információját. Állítólag kiskorúak, de az elmúlt években már sokszor bebizonyosodott, hogy a kísérő nélkül érkező migránsok, mivel nincsenek hivatalos irataik, könnyen 18 éven alulinak tudják magukat hazudni – írja az eset kapcsán az Origó hírportál. 

De hogyan alakult ki egyáltalán az otthonon kívüli káosz? Mik az okok? – teszi fel a költői kérdést a portál.

Alapvetően már hónapok óta vártam valami ilyesmire

– idézi az Origó Lukas Gahleitner, az Asylkoordination nevű civil szervezet munkatársát.

Az sem meglepő, hogy ilyen problémák merültek fel a Szövetségi Ellátási Ügynökségó kísérő nélküli kiskorú menekülteknek fenntartott otthonában Steyreggben. A Der Standardra hivatkozva megjegyzik, hogy nagyon alacsony a felügyelőszemélyzet száma, valamint állítólag túl kevés forrást juttat az állam a kísérő nélküli fiatalok ellátásra.

Borítókép: Hatósági intézkedés a Steyreggben található menedékotthonban (Forrás: A helyi tűzoltóság felvétele)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.