Újabb támogatót szerzett magának Draghi – átveheti Charles Michel helyét?

Renzi 2021-ben Draghit juttatta hatalomra Olaszországban. Most ugyanezt akarja tenni Európában is.

Forrás: Politico2024. 01. 17. 8:07
DRAGHI, Mario;
Róma, 2022. október 23. Mario Draghi leköszönõ olasz miniszterelnök távozik a római kormányfõi hivatalból, a Chigi-palotából, miután átadta a tisztséget utódjának, Giorgia Meloninak, az Olasz Testvérek (FdI) párt vezetõjének 2022. október 23-án. A szeptember 25-i elõrehozott parlamenti választásokon gyõztes Meloni kormányát az elõzõ napon iktatták be a római államfõi rezdencián. MTI/EPA/ANSA/Fabio Cimaglia Fotó: Fabio Cimaglia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Matteo Renzi volt olasz miniszterelnök erősen támogatná, hogy Mario Draghi, az Európai Központi Bank korábbi elnöke legyen az új Európai Tanács elnöke. Renzi, aki korábban már hatalomra juttatta Draghit Olaszországban, most az ő jelöltségét támogatja az EU egyik legbefolyásosabb pozíciójára, derül ki a Politico brüsszeli hírportálnak adott interjújából. 

Renzi hangsúlyozta, hogy a távozó Charles Michel helyére egy centrista, korábbi miniszterelnöki tapasztalattal rendelkező, lehetőleg olasz vezetőre van szükség.

Bár Renzi kezdetben utalt arra, hogy ő maga is érdeklődik a pozíció iránt, végül Draghit javasolta.

A 76 éves Draghi, akinek nevéhez az euró megmentését tulajdonítják, aktívan részt vesz az EU jövőbeli versenyképességének alakításában. Renzi pedig azt szeretné, ha szövetségese kulcsszerepet vállalna az európai politikában. A választások utáni politikai tárgyalások során Renzi támogatja, hogy a liberálisok biztosítsák az EU Tanácsának elnökségét. Úgy véli, hogy ez egybeesik Olaszország és jelenlegi miniszterelnökének, Giorgia Meloninak az érdekeivel. 

Renzi javasolja az Európai Bizottság elnökének közvetlen megválasztását, a tagállamok vétójogának megszüntetését, az uniós hadsereg létrehozását, közös védelmi beruházásokat és Európa globálisan kiemelkedőbb diplomáciai szerepét. Egy teljesen integrált Európát képzel el, ami Draghi nézeteit tükrözi.

 

Borítókép: Mario Draghi volt olasz miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Fabio Cimaglia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.