Újabb politikus jelentkezett be Charles Michel helyére?

Charles Michel bejelentése után felbolydult az uniós politikai színtér. Többen is bejelentkeztek a Európai Unió Tanácsának elnöki pozíciójáért. Vajon Mario Draghi korábbi olasz miniszterelnök lehet a befutó?

Forrás: Financial Times, Politico2024. 01. 09. 6:47
DRAGHI, Mario
Madrid, 2022. június 29. Mario Draghi olasz miniszterelnök telefonál a NATO madridi csúcstalálkozójának résztvevõi számára rendezett vacsora helyszínén, a Prado Múzeumban 2022. június 29-én, a csúcstalálkozó elsõ napján. MTI/EPA/EFE/Ballesteros Fotó: Ballesteros
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mario Draghit az Európai Központi Bank elnökeként az euró megmentőjének tartották, most pedig esélyes lehet az Európai Tanács elnöki pozíciójára, amely Charles Michel európai parlamenti ambíciói miatt ürülhet meg a nyáron – írja a Financial Times brit gazdasági napilap uniós tisztségviselőkre és diplomatákra hivatkozva. Azt is hozzáteszik ugyanakkor, hogy egy Draghihoz közel álló forrás szerint a 76 esztendős olasz politikus nem pályázik semmilyen uniós posztra.

Nem valószínű, hogy nemet mondana, ha komolyan megkérdeznék, de nem is fog ezért [a pozícióért] könyörögni

− idézi a lap Nathalie Toccit, a római székhelyű Istituto Affari Internazionali nevű agytröszt igazgatóját.

Draghi a 2022-es előre hozott választásokon elszenvedett veresége után nagyrészt visszavonult a közélettől, de Ursula von der Leyen bizottsági elnök felkérésére egy tanácsadói feladatra azért igent mondott.

A brüsszeli elit pedig nagyon szeretné bebiztosítani, hogy meglegyen Charles Michel utódja. 

Ha ugyanis üres marad az Európai Tanács elnöki széke, az EU soros elnökségét betöltő ország vezetője veszi át az elnöki feladatokat – vagyis júliustól Orbán Viktor.

Az elnöki pozíció fontosságát az adja, hogy feladatai közé tartozik többek között a tanács üléseinek levezetése, a napirend összeállítása, de a tagállamok közötti közvetítés is.

Brüsszel már most retteg a lehetőségtől, hogy a magyar kormányfő elnökölhet a testületben. A most előállt helyzetre pedig nem készült fel az EU, nincs szabály arra, hogy mi történik, ha a tanács elnöke lemond. Ráadásul a jelenlegi politikai környezetben sokkal nehezebb, és így hosszabb folyamat megállapodni egy jelöltről, idő pedig nem sok van a júniusi EP-választásokig.

Lemondása után Charles Michel könnyen eshet két szék között a pad alá, hiszen valószínűleg többre vágyik, mint egy EP-képviselői mandátum. 

A Politico hírportál szerint ő lehet a baloldali Renew jelöltje a bizottsági elnöki posztra. Ha pedig ebben a csatában elbukik, vagy a külügyi főképviselői posztra jelentkezhet be, vagy Belgium következő uniós biztosa lehetne, azonban mindkét elmélettel akadnak problémák.

Ha Michel Josep Borrell utódja akar lenni, abban akadályozhatja, hogy a tanács elnökeként túl sok pozitívumot nem tudott felmutatni. Ha pedig Ursula von der Leyen (aki még mindig adós az ezzel kapcsolatos bejelentéssel) újabb ciklust vállalna a Európai Bizottság élén (és meg is szavaznák), akkor a vele való híresen problémás kapcsolata gyengítené Michel esélyeit.

Ami pedig a biztosi mandátumot illeti, Belgiumban is választások lesznek (történetesen épp az EP-választással egy időben), és egyáltalán nincs rá garancia, hogy az ezután felálló új kormány épp Michelt nevezné.

Michel lemondása kapcsán felvetődik a kérdés: szükség van egyáltalán Európai Tanács-elnökre? Brüsszeli berkekben egyre többen látják úgy, hogy nem feltétlenül. Csakhogy a pozíció eltörléséhez az uniós alapszerződés módosítására lenne szükség, így a poszt valószínűleg még sokáig velünk marad.

Borítókép: Mario Draghi volt olasz miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/EFE/Ballesteros)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.