Közös uniós hadsereget és az EU megreformálását javasolta az olasz külügyminiszter

Antonio Tajani szerint az Európai Tanács és az Európai Bizottság helyett egy uniós vezetésnek kellene lennie.

2024. 01. 07. 15:24
TAJANI, Antonio
Brüsszel, 2019. május 28. Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke érkezik az Európai Néppárt (EPP) tanácskozására a rendkívüli európai uniós csúcstalálkozó elõtt Brüsszelben 2019. május 28-án. MTI/EPA/Sascha Steinbach Fotó: Sascha Steinbach
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Saját, egyesített hadsereget kell létrehoznia az Európai Uniónak, melynek célja a békefenntartás és a konfliktusok megelőzése – erről beszélt a Reuters hírügynökség közlése szerint Antonio Tajani. Az olasz külügyminiszter a La Stampa olasz napilapnak adott, vasárnap megjelent interjújában kiemelte, pártja, a Hajrá Olaszország! (FI) számára prioritás a szorosabb európai védelmi együttműködés.

Ha békefenntartók akarunk lenni a világban, szükségünk van egy európai hadseregre. Ez alapvető feltétele annak, hogy hatékony európai külpolitikánk legyen

– fogalmazott a tárcavezető.

Hozzátette: olyan világban élünk, melyben olyan erős szereplők vannak, mint az Egyesült Államok, Kína, India és Oroszország, emellett a világban számos válsággal kell megküzdeni, a Közel-Kelettől egészen az indiai–csendes-óceáni térségig. „Az olasz, német, francia vagy szlovén állampolgárokat csak olyasvalami védheti meg, amely már létezik, nevezetesen az Európai Unió” – mutatott rá Tajani.

A közös uniós hadsereg ötlete egyébként nem újkeletű: mióta közel két éve Oroszország háborút indított Ukrajna ellen, többször felmerült, de már az 1950-es évek óta újra és újra napirendre kerül.

A legelső, francia javaslat célja az lett volna, hogy a nyugat-európai országok hatékonyan fel tudjanak lépni a szovjet fenyegetés ellen. Noha uniós kereteken belül létezik közös biztonság- és védelempolitika, a tagállamok maguknak alakítják ki biztonsági és védelmi stratégiájukat. A Reuters kiemelte, az uniós tervek helyett a NATO bővítésére irányulnak az erőfeszítések, mely jelentős változáson ment keresztül az orosz–ukrán háború kirobbanása óta: tavaly áprilisban Finnország csatlakozott a szervezethez 31. tagállamként, Svédország szintén benyújtotta jelentkezését, mely jóváhagyásra vár Magyarország és Törökország részéről.

Tajani az interjú során annak is hangot adott, az Európai Uniónak nagyobb átalakításra van szüksége álláspontja szerint. A javaslatok között említette, hogy a tömbnek egyetlen elnökséggel kell rendelkeznie a mostani struktúra helyett, melyben két intézmény, az Európai Tanács és az Európai Bizottság lényegében egyszerre vezeti az EU-t.

Az olasz külügyminiszter interjújára nem sokkal később megérkezett az első orosz reakció. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője Telegram-csatornáján azt írta, Brüsszelnek előbb saját Covid-vakcinát kellene kifejlesztenie, megoldást találnia a migrációs válságra, valamint „humánusan, nemzetközi kötelezettségeiknek megfelelően megvédeni az Európai Unió határait”. A szóvivő szerint egy közös uniós hadsereg Washington malmára hajtaná a vizet, mondván, ha létrejönne a haderő, azt az Egyesült Államoktól vásárolt üzemanyaggal kellene ellátni, és benne van a pakliban, hogy az amerikaiak emelni fogják az üzemanyagárakat.

Borítókép: Antonio Tajani olasz külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.