Ukrajnából vásárolt rakétákkal terveztek terroristák merényletet Bécsben és Kölnben

Ukrajnából vásárolt volna légvédelmi rakétát egy iszlamista terrorszervezet, amely Bécsben és Kölnben készült merényletre szilveszterkor.

2024. 01. 05. 8:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több új részlet bizonyítja, mennyire veszélyes az a terrorhálózat, amely karácsonyra tervezett támadást a bécsi Szent István-székesegyház és a kölni dóm ellen. A hírszerzés szerint az Iszlám Állam afgán ágához tartozó brigád még légvédelmi rakétát is akart vásárolni Ukrajnában.

A tervezett támadás leleplezése után három terrorizmussal gyanúsított személyt őrizetbe vettek Bécsben egy menekültügyi központban. A személyek állítólag az Iszlám Állam afgán ága, az „afgán Horaszán Iszlám Állam” (ISKP) nevű terrorista milíciához tartoznak 

– írta az eXXpress, amire az Index hívta fel a figyelmet. 

Egyikük állítólag kifejezetten azért utazott Kölnbe, hogy egy bűntársával felderítse a világhírű székesegyház biztonsági óvintézkedéseit. 

Az ISKP-t, amelynek tagjai Közép-Ázsiából, különösen Tádzsikisztánból származnak, a terrorelhárításban dolgozó nyomozók szerint egy Hollandiában élő sejk vezeti. Ő irányítja a militáns és nyilvánvalóan erőszakos iszlamisták nemzetközi hálózatát. Kilenc gyanúsítottat tartóztattak le tavaly nyáron razziák során.

A csoport a bécsi Pride-felvonulás megtámadását is tervezte

Az elmúlt hetekben egyre több részlet látott napvilágot az ISKP-ról, és annak az ausztriai radikális iszlámhoz fűződő szoros kapcsolatairól. A wiesbadeni szövetségi bűnügyi hivatal az ISKP egyik vezető terrorgyanús személyének egy informátornak tett vallomásából tudta meg, hogy a németországi tádzsik csoport milyen jók a kapcsolatai. Azt is elmondta, hogy három embert tartóztattak le Ausztriában. Az egyikük csecsen volt, a többiek Délkelet-Európából érkeztek.

A „fiúk” állítólag egy LMBTQ-felvonulást akartak megtámadni Ausztriában. A küldetést Németországban engedélyezték – állította az ISKP vezetője. Szándékosan fiatalabb dzsihadistákat választottak, mivel ők enyhébb büntetésre számíthattak. 


Egy amerikai légvédelmi rakéta ötezer dollárba került volna Ukrajnában

Ugyanez a türkmén informátor azt is állította a rendőrségi informátornak, hogy a terrorhálózat azt fontolgatja, hogy ukrán készletekből vásárol rakétát támadásokhoz. 

Egy ukrán katonai kapcsolatuk 5000 dollárért ajánlott egy Stingert. 

A FIM–92 Stinger az amerikai Raytheon gyártó cég infravörös irányítású légvédelmi rakétája, amelyet légi célok ellen használnak. Vállról, illetve szárazföldi, légi vagy tengeri járművekről is kilőhető. Az informátor azt is elmondta, hogy ez az ukrán kapcsolat gyakran utazott Németországba, hogy fegyvereket kínáljon eladásra.

Borítókép: Rendőrök járőröznek a kölni dóm előtt 2023. december 24-én, miután radikális iszlamista mozgalmak Európa-szerte keresztény rendezvények elleni támadásokra szólítottak fel (Fotó: MTI/EPA/Christopher Neundorf)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.