Zelenszkij egyetlen, katonai ruhára hajazó viseletét is kifogásolták

A Vilniusban tárgyaló Zelenszkij, amit a közösségi hálón kapott, nem teszi zsebre.

2024. 01. 11. 9:33
NAUSEDA, Gitanas; ZELENSZKIJ, Volodimir
Vilnius, 2024. január 10. Gitanas Nauseda litván államfõ (b) Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt fogadja Vilniusban 2024. január 10-én, Zelenszkij elõre be nem jelentett balti körútjának elsõ napján. Az ukrán elnök biztonsági kérdésekrõl, Kijev észak-atlanti és európai uniós integrációjáról, az elektronikus hadviseléssel és a drónokkal kapcsolatos együttmûködésrõl, valamint az Ukrajnának nyújtott európai támogatás további összehangolásáról tárgyal a balti országok vezetõivel. MTI/EPA/Toms Kalnins Fotó: Toms Kalnins
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő arra figyelmeztetett, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem éri be azzal, amit eddig tett, és nem szándékozik véget vetni az Ukrajnában zajló háborúnak. Erről Zelenszkij szerdán Vilniusban beszélt újságíróknak, miután megbeszélést folytatott Gitanas Nauseda litván elnökkel. Az ukrán államfő szerint országa partnerei nem követelik Kijevtől a háború befagyasztását. 

Semmiféle nyomás nincs a partnerek részéről védekezésünk beszüntetésére és a konfliktus befagyasztására, legalábbis egyelőre. Különböző hangok, viták vannak erről, hallottam, olvastam ilyeneket a médiában, és ismerem őket. Úgy gondolom, hogy partnereink arra még nem állnak készen, hogy megfelelő jelzéseket adjanak nekünk. Én legalábbis személyesen nem hallottam ilyeneket. 

 

Zelenszkij meggyőződését fejezte ki afelől, hogy Putyin egész Ukrajnát el akarja foglalni. Ezzel összefüggésben arra figyelmeztetett, hogy a partnerországok bizonytalankodásai az Ukrajnának nyújtandó segítségek tekintetében az agresszió folytatására ösztönzik Oroszország elnökét. Úgy fogalmazott: Putyin addig nem nyugszik, amíg le nem rombolja Ukrajnát. 

Ezután Litvánia, Lettország, Észtország, Moldova lehet a következő, ha Ukrajna nem éli túl 

– tette hozzá.
Zelenszkij kitért arra, hogy a NATO washingtoni csúcstalálkozójától védelmi és politikai döntéseket vár, különös tekintettel Ukrajna légvédelmének megerősítésére. 

Két konkrét dolgot szeretnék kapni: egy védelmi és egy politikai döntést. Ami a védelmet illeti, a lényeg Ukrajna légvédelmének megerősítése. Nagy szükségünk van olyan légvédelmi rendszerekre és rakétákra, amelyek hatékonyak az orosz ballisztikus fegyverekkel szemben

 – magyarázta. A politikai döntés tekintetében az elnök szeretné, ha Ukrajna közelebb kerülne egy lépéssel a NATO-tagsághoz. 

A kommentelők rendesen beleszálltak az ukrán elnökbe

Volt, aki azt kifogásolta, hogy akik történelmük miatt jobban tudnak oroszul, mint angolul, vajon, miért használják mégis az angolt közvetítő nyelvnek. 

A legviccesebb az, hogy az összes, mármint abszolút az összes ember a videón sokkal jobban beszél oroszul, mint angolul, mégis angolul beszélnek. Miért kell haragudni a nyelvre, ami sokkal könnyebbé tenné a kommunikációt? 

– írta Mindigouli. 

Egy másik kommentelő nem éppen a polgári szóhasználattal élve arról értekezett, hogy  nem érti, miért üdvözli mindenki olyan nagy jó kedvvel Zelenszkijt, hiszen 

Ő csak a pénzünket és a forrásainkat kéri. Az ukrán nemzet a legkorruptabb a világon, és most csak a pénzünkre van szükségük...Ugyanolyanok mint az oroszok. Korruptak és tanulatlanok. 

De volt olyan kommentelő is, aki a Zelenszkij öltözködési kultúráját kritizálta.

Borítókép: Gitanas Nauseda litván államfő (b) Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt fogadja Vilniusban 2024. január 10-én, Zelenszkij előre be nem jelentett balti körútjának első napján. Az ukrán elnök biztonsági kérdésekről, Kijev észak-atlanti és európai uniós integrációjáról, az elektronikus hadviseléssel és a drónokkal kapcsolatos együttműködésről, valamint az Ukrajnának nyújtott európai támogatás további összehangolásáról tárgyal a balti országok vezetőivel (Fotó: MTI/EPA/Toms Kalnins)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.