Biden az orosz pénzek elkobzásából folytatná a háborút

Egyelőre erre nincs jogi lehetősége az amerikai elnöknek.

Forrás: Bloomberg2024. 01. 11. 9:05
BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir
Washington, 2023. december 13. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) és Joe Biden amerikai elnök a megbeszélésüket követõ sajtóértekezleten a washingtoni elnöki hivatal Eisenhover épületében levõ Indiai Békeszerzõdés- teremben 2023. december 12-én. Biden bejelentette, hogy az Egyesült Államok újabb 200 millió dollár (69 milliárd forint) katonai támogatást juttat el Ukrajnába. MTI/EPA/Michael Reynolds Fotó: Michael Reynolds
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden amerikai elnök kormánya támogatja azt az új jogszabályt, amely lehetővé tenné a befagyasztott orosz pénzek lefoglalását, hogy Ukrajna újjáépítésére fordítsák majd. 300 milliárd dollárról van szó, ami nagyon jól jönne Bidenéknek, mert lenne miből tovább finanszíroznia a háborút, főleg azután, hogy legutóbb a Kongresszus blokkolt egy hatvanmilliárd dolláros támogatást Ukrajnának, mondván, hogy túl sok pénzt fordítanak a háborúra. 

Egy magas rangú amerikai adminisztrációs tisztviselő állításaira hivatkozva arról ír a Bloomberg, hogy a Nemzetbiztonsági Tanács keresi a lehetőséget, hogy tudná majd Ukrajnát segíteni a háború utáni újjáépítésben, ami a Világbank becslései szerint akár 411 milliárd dollár is lehet majd. 

Az Európai Unió viszont sokkal óvatosabb a kérdésben, fontolgatják egy rendkívüli adó bevezetését a befagyasztott orosz pénzekre, de még ettől is tart Németország és Franciaország is, mert félnek, hogy destabilizálná az eurózónát és attól is, hogy Moszkva megtorolhatja a lépést.

Jelenleg ugyanakkor az amerikai törvények nem teszik lehetővé a szuverén eszközök lefoglalását, elkobzását – erről beszélt korábban Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter. Ám azóta megváltozhatott sok minden, mert hétfőn már arról beszélt, hogy meg kell vizsgálni, milyen kockázattal járna egy ilyen lépés a dollárra, ha pedig szeretnék meglépni, akkor új törvényt kell elfogadnia a Kongresszusnak. A szenátus külügyi bizottsága is tárgyalja az ügyet, kétpárti egyeztetés folyik.

A bizottságban részt vevő demokraták és republikánusok nem értenek egyet a törvényjavaslat két kulcsfontosságú részében. A javasolt jogszabály előírja Bidennek, hogy a G7-ekkel koordinálja az eszközök lefoglalását, de nem követeli meg jóváhagyásukat, amitől egyesek attól tartanak, hogy az Egyesült Államok egyoldalúan átteszi maguknak a pénzeket. Tartalmaz egy olyan részt is, amelynek célja, hogy megakadályozza Oroszországot abban, hogy megtámadja az elkobzást az amerikai bíróságokon, amelyek kiszolgáltatottak lehetnek az alkotmányban írtaknak.

A Bloomberg által megtekintett feljegyzések szerint a Fehér Ház kezdetben elzárkózott attól, hogy a G7 jóváhagyási követelményének bevezetésével kapcsolatban, de azóta hangsúlyozta, hogy a szövetségesekkel összehangoltan kell haladni.

 

Nem annyira bíznak már Zelenszkijben

Mindeközben a Bloomberg arról is ír, hogy egyre több a súrlódás Amerika és Ukrajna között, ugyanis Washington azt akarja, hogy Kijev konkrét tervet mutasson be arra, hogy győznék le az oroszokat.

Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója biztosan felveti ezt a témát Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott beszélgetése során a davosi Világgazdasági Fórumon. A washingtoni tisztviselők attól is tartanak, hogy Zelenszkij és Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka közötti nézeteltérések nagyon lassíthatják az új stratégia kialakítását.

Mivel az ukrán ellentámadás megakadt és nem hozott semmilyen átütő sikert, ezért is fontos, hogy Kijev egy világos katonai stratégiát fogalmazzon meg, amivel amellett, hogy megvédik a már megszerzett területeket, akár az oroszok legyőzését is elérhetik.

Tudnunk kell, mi a tervük, és biztos vagyok benne, hogy a kormányzat is ezt szorgalmazza. Nem tudják egyértelműen megmondani, hogyan néz ki a győzelem

 − mondta Johnny Ernst iowai republikánus szenátor.
Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) és Joe Biden amerikai elnök a megbeszélésüket követő sajtóértekezleten a washingtoni elnöki hivatal Eisenhover épületében levő Indiai Békeszerződés- teremben 2023. december 12-én. Biden  bejelentette, hogy az Egyesült Államok újabb 200 millió dollár (69 milliárd forint) katonai támogatást juttat el Ukrajnába (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.