Rekordalacsony a demokráciába vetett bizalom az Egyesült Államokban

A felnőttek mindössze 28 százaléka van megelégedve a demokrácia állapotával, derül ki egy felmérésből.

2024. 01. 10. 19:24
BIDEN, Joe
Blue Bell, 2024. január 6. Joe Biden demokrata párti amerikai elnök kampánygyûlésen beszél a Pennsylvania állambeli Blue Bellben 2024. január 5-én. Az amerikai elnökválasztás 2024 õszén esedékes. MTI/EPA/Shawn Thew Fotó: Shawn Thew
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államokban élő felnőtteknek mindössze 28 százaléka elégedett a demokrácia állapotával, ez derült ki a Gallup közvélemény-kutató cég felméréséből. Összehasonlításképpen: ez az arány 35 százalék volt akkor, amikor 2021. január 6-án a Capitolium ostroma történt.

Az elmúlt két év újabb csökkenése (a különböző pártcsoportok esetében eltérő mértékben) tükrözheti a magasabb árak közepette tapasztalható gazdasági nyugtalanságot, a Joe Biden elnök, a kongresszus és a legfelsőbb bíróság munkájával kapcsolatos rosszallást, a politikai pártok közötti növekvő ellenségeskedést, valamint a választások biztonságával, a választójoggal, a bíróságok és az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos aggodalmakat

– elemezte a felmérés eredményeit Jeffrey Jones, a Gallup munkatársa.

Ha a politikai hovatartozást vizsgáljuk, nem meglepő módon a republikánusok mondják a legkevésbé elégedettnek magukat (17 százalék), de a demokraták körében is csak 38 százalék elégedett. A független szavazók 27 százaléka gondolkodik hasonlóan.

Szakértők szerint figyelemre méltó, hogy mindhárom csoport kevésbé elégedett most, mint 2021-ben.

A Gallup 1984 óta kilenc alkalommal kérdezte meg az amerikaiakat az amerikai demokráciával való elégedettségükről. A legmagasabb érték az első felmérésből származik, amikor az amerikaiak 61 százaléka jelezte, hogy elégedett. A közvélemény-kutatási jelentés szerint 1991-ben is hasonló, hatvanszázalékos volt az arány.

Borítókép: Joe Biden demokrata párti amerikai elnök kampánygyűlésen beszél a Pennsylvania állambeli Blue Bellben 2024. január 5-én (Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.