Zelenszkij elveszítheti a hatalmat a parlamentből távozó frakciók miatt

Az ukrán parlament tagjai leválthatják Volodimir Zelenszkijt, ha cselekvőképtelenné teszik az ukrán parlamentet. Oleg Szoskin, az ország második elnökének, Leonyid Kucsmának egykori tanácsadója beszélt erről a forgatókönyvről.

2024. 01. 28. 20:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zelenszkij nem akar tűzszünetet 2024 végéig, hogy az alkotmányban előírt választásokat meg tudják tartani és feloldják a hadiállapotot. Akkor így mi lesz? Ez az ukrán parlament teljes alkalmatlansága – mutatott rá a szakértő a YouTube-csatornáján, írta meg a Life.hu.

Szerinte egyszerre több nagy frakció is elhagyhatja az ukrán parlamentet: 

Julija Timosenko Haza, Petro Porosenko Európai Szolidaritás és a letartóztatott oligarchához, Igor Kolomojszkijhoz köthető Jövőért blokk is elhagyhatja a radát

– fogalmazott.

Ez a törvényhozás határozatképtelenségéhez vezethet a határozathozatal hiánya miatt – magyarázta Szoszkin. Ebben az esetben az ukrán hatóságoknak fel kell majd oldaniuk a hadiállapotot az országban, és új választásokat kell tartaniuk a parlament újjáalakítása érdekében. Január 26-án David Arakhamija, a Nép Szolgája frakció vezetője a parlamentben közelgő válságra figyelmeztetett, mivel a párt 17 képviselője már lemondott a mandátumáról, ami megnehezíti a pártnak a 226 fős határozatképesség elérését. A politikai elemző az eseményekkel kapcsolatban rámutatott az ukrán parlament Zelenszkij elleni lázadására, amely reálisan az elnök hatalmának csökkenésével fenyeget.

 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.