A Nyugat kezében van Ukrajna jövője

Épp egy hónappal az orosz–ukrán háború kitörésének második évfordulója előtt Ukrajna további katonai támogatására szólította fel a szövetségeseket a brit védelmi miniszter.

2024. 01. 24. 20:43
SHAPPS, Grant; WALLACE, Ben
London, 2023. augusztus 31. Grant Shapps újonnan kinevezett brit védelmi miniszter távozik a londoni kormányfõi rezidenciáról, a Downing Street 10-bõl 2023. augusztus 31-én. Shapps, aki eddig üzleti, energiaügyi és ipari stratégiai miniszter volt, a mai napon lemondott Ben Wallace-t váltja a tárca élén. Az 53 éves Wallace a nyár folyamán jelezte, hogy kilenc év kormányzati munka - ebbõl négy év védelmi miniszterség - után vissza kíván vonulni a politikai élettõl. MTI/AP/PA/Stefan Rousseau Fotó: Stefan Rousseau
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2024 vízválasztó lesz, amely eldöntheti Ukrajna jövőjét – írja a Politico hírportálon megjelent véleménycikkében Grant Shapps brit védelmi miniszter. Shapps szerint az ország „hihetetlen munkát végzett” a támadás visszaverésében, visszaszerezte az elfoglalt területek felét, és hajózási folyosót nyitott a Fekete-tengeren.

Ukrán határőr egy lövészárokban az Oroszországgal határos északkeleti Szumi régióban 2023. november 24-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt 
(Fotó: MTI/AP/Hanna ArhirovaFotó: Hanna Arhirova)

Most azonban a szövetségesek támogatásának fokozására van szükség. Nagy-Britannia a maga részéről megnövelt katonai támogatással és történelmi biztonsági együttműködési megállapodással veszi ki a részét az erőfeszítésekből, de ez önmagában nem elég, a többi Ukrajnát támogató országnak is többet kell tennie.

Mint arról beszámoltunk, Franciaország februárban szintén biztonsági egyezmény megkötésére készül Kijevvel, és újabb fegyverszállítmányt is bejelentett nemrég Emmanuel Macron elnök.

Nincs olyan világ, amelyben Putyint engedni lehetne győzni. Ez nem csak felbátorítaná őt, és más kelet-európai szövetségeseinket is Oroszország célkeresztjébe állítaná, hanem Kínának is azt jelezné, hogy bármit megtehet

− írta a brit védelmi miniszter.

Nem csak a katonai, de a pénzügyi segítségre is égető szüksége lenne Ukrajnának. Az Európai Unió február 1-jei rendkívüli csúcsától várt ötvenmilliárd euró mellett Volodimir Zelenszkij a nyugati országokban befagyasztott, nagyjából 300 milliárd dollárra rúgó orosz pénzeszközökre is szeretné rátenni a kezét.

Zelenszkij törekvését több politikus is pártolja, többek között az Európai Bizottság feje, Ursula von der Leyen és a Tanács elnöke, Charles Michel is elmondta, hogy foglalkoznak a kérdéssel. Most újabb európai politikus szállt be a szócsatába: Wlodzimierz Cimoszewicz EP-képviselő, korábbi lengyel miniszterelnök szintén egy, a Politicón megjelent véleménycikkben érvelt az orosz források elkobzása mellett.

Ritkán vannak olyan erős erkölcsi, jogi, politikai és gazdasági érvek a cselekvés mellett, mint amilyenek az orosz állami vagyon elkobzása mellett szólnak az ukrajnai helyreállítás és újjáépítés finanszírozása érdekében

– írta a baloldali képviselő.

Európának nemcsak a [befagyasztott orosz vagyonon keletkezett] nyereséget kell lefoglalnia, hanem Oroszország összes mögöttes eszközét – és ezt most kell megtennie

– sürgeti Cimoszewicz, aki egyúttal emlékeztetett, hogy az Európai Parlament egy októberben elfogadott határozata kimondja, hogy az orosz közvagyon elkobzása „a nemzetközi szokásjog alapján indokolt” a háború kirobbantására adott válaszul. Az Egyesült Államok képviselőházának külügyi bizottsága is jóváhagyta az orosz állami vagyon elkobzását engedélyező törvényjavaslatot, Kanadában pedig már törvény teszi lehetővé az orosz állami vagyon elkobzását.

Európában azonban az ötlet mögött nincs konszenzus. Uniós tisztségviselők egyenesen valószínűtlennek neveztek egy ilyen lépést, annak jogi kockázatait hangsúlyozva – írta a Reuters hírügynökség.

Azt azonban Joep Borrell, az EU külügyi főképviselője megerősítette, hogy közel a megállapodás azzal a decemberben előterjesztett javaslattal kapcsolatban, amely lehetővé tenné a befagyasztott orosz eszközökön keletkezett nyereség átadását Ukrajnának.

Borítókép: Grant Shapps brit védelmi miniszter (Fotó: MTI/AP/PA/Stefan Rousseau)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.