Zelenszkij lábbal tiporja a vallásszabadságot

EU-csatlakozásra pályázó országként most komoly kérdés merült fel, hogy Ukrajna képes-e teljesíteni kötelezettségeit.

2024. 01. 07. 9:59
ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2023. december 19. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök évértékelõ sajtótájékoztatót tart Kijevben 2023. december 19-én. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij az Európai Unióba való belépés közepette nagy kockázatot vállalt, amikor bejelentette, hogy betiltja az ukrán ortodox egyházat (UOC) azzal az indokkal, hogy kapcsolatban áll az orosz ortodox egyházzal.

 

Az Ukrán Ortodox Egyház nevében eljáró nemzetközi jogászok levelet írtak Rishi Sunak brit miniszterelnöknek, Joe Biden amerikai elnöknek és Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, sürgetve őket, hogy szólítsák fel Zelenszkijt a történelmi intézmény betiltásának felfüggesztésére.

Az UOC jelenleg Ukrajna legnagyobb egyháza, 12 ezer templommal. Annak ellenére, hogy történelmi kapcsolatok fűzik az orosz ortodox egyházhoz, már megszakította kapcsolatait Oroszországgal. Támogatta Kijev függetlenségét és Ukrajna kormányának háborús erőfeszítéseit, valamint küzdött Vlagyimir Putyin támadása ellen. Kritikusai azonban úgy vélik, sosem hirdetett ki teljes elszakadást Moszkvától.

Az ukrán hatóságok az UOC-t azzal vádolják, hogy továbbra is együttműködik az Orosz Föderációval, és papjait zaklatással, megfélemlítéssel, szankciókkal és bebörtönzéssel fenyegetik.

A parlamentben várhatóan január közepéig szavazásra kerül egy olyan törvényjavaslat, amely az UOC-t gyakorlatilag teljesen bezárná.

Robert Amsterdam nemzetközi jogász az Amsterdam & Partners LLP képviseletében levelet írt brit, amerikai és az európai uniós vezetőknek, amelyben az UOC betiltását „túlzott büntető támadásnak” nevezi, amely súlyos károkat okoz az ortodox ukránoknak. 

 

EU-csatlakozásra pályázó országként most komoly kérdés merül fel, hogy Ukrajna képes-e teljesíteni kötelezettségeit az emberi jogok és a jogállamiság terén. Ez súlyos következményekkel járhat Ukrajna számára az Európai Unióba való belépés és a nyugati világban elfoglalt helye szempontjából.

Amsterdam azt állítja, hogy az UOC nélkülözhetetlen szerepet játszott az ország háborús erőfeszítéseinek támogatásában, beleértve az Európában való jelenlétét az ukrán menekültek támogatásában.

Az Amsterdam & Partners LLP, amelynek irodái Londonban és Washingtonban vannak 25 oldalas beszámolót küldött a három nyugati vezetőnek, amely részletesen dokumentálja az UOC és vezetőinek az elmúlt években elszenvedett sérelmeit. 

Az UOC elleni folyamatos támadások Ukrajna kormánya részéről egyértelműen sértik a vallásszabadságot, amit mind az nemzetközi emberi jogok, mind az ukrán alkotmány garantál. Az Ukrán Parlamentben végbemenő erőfeszítések az UOC egyház teljes betiltásáért veszélyes precedenst teremthetnek a vallásszabadság kérdésesben, ami az egész nemzetközi közösséget aggasztania kellene.

Nem ez lenne az első eset, hogy lábbal tiporják a vallásszabadságot Ukrajnában, emlékezetes, hogy Moszkva-barátnak bélyegzett szerzeteseket zaklattak egy kijevi kolostorban.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök évértékelő sajtótájékoztatót tart Kijevben 2023. december 19-én (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.