A gazdatüntetések után javaslatot tett Kijev Varsónak

Az ukrán agrárminiszter kifogásolta, hogy rossz minőségű lenne az Ukrajnából érkező gabona.

Forrás: MTI2024. 02. 14. 18:37
null
Dorohusk, 2024. február 12. Lengyel gazdák tüntetnek az Európai Unió mezõgazdasági politikája, többek között a vámmentes ukrán terményimport ellen a délkelet-lengyelországi Dorohuskban, az ukrán határ közelében 2024. február 12-én. A felirat jelentése: a kormány költ és bulizik, a gazda pedig tönkremegy. MTI/EPA/PAP/Wojtek Jargilo Fotó: Wojtek Jargilo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ukrajna készen áll arra, hogy a lengyel hatóságok ellenőrizzék a határon az ukrán gabona minőségét – jelentette ki Mikola Szolszkij ukrán agrárpolitikai miniszter egy szerdai tévéműsorban.

Ez egy kis probléma, hadd ellenőrizzék kollégáink. Nem félünk az ellenőrzésektől

– válaszolta a tárcavezető Michal Kolodziejczak lengyel mezőgazdasági miniszterhelyettes nyilatkozatára, amelyben utóbbi azt mondta, hogy az összes ukrán gabonát további ellenőrzésnek vetik alá a határon, mert szerintük rossz a minősége.

Szolszkij kiemelte, hogy valójában csekély mennyiségű gabonát exportál Ukrajna Lengyelországon keresztül, mert az ukrán gazdálkodók 90 százaléka már harmadik hónapja a tengeri kikötőkön keresztüli exportot részesíti előnyben. Emellett Ukrajna folyamatosan különböző szinteken tárgyal Lengyelországgal a mezőgazdasági termékek szállításával kapcsolatos kérdésekről. „Igyekszünk segíteni partnereinknek ennek a kérdésnek a megoldásában. Ugyanakkor határozottan elítéljük a provokációkat, amelyeket a határon láttunk” – szögezte le Szolszkij.

A miniszter azt is hozzátette, hogy tavaly decemberben ötmillió tonna gabonát, egyéb őrleményt és olajat exportáltak az ukrán tengeri kikötőkből, és hozzávetőleg egymillió tonnát a Dunán keresztül, a szomszéd országokon át pedig kevesebb mint egymillió tonna lisztet, olajat és gabonát.

Borítókép: Lengyel gazdák tüntetnek az Európai Unió mezőgazdasági politikája, többek között a vámmentes ukrán terményimport ellen a délkelet-lengyelországi Dorohuskban, az ukrán határ közelében 2024. február 12-én (Fotó: MTI/EPA/PAP/Wojtek Jargilo)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.