A tüntető gazdák oldalára állt Giorgia Meloni

Az olasz őstermelők elnöke egészen Brüsszelig elmegy, hogy érvényesítse a gazdák érdekeit.

2024. 02. 13. 13:08
null
Fondi, 2024. február 12. Az Európai Unió mezõgazdasági politikája ellen tüntetnek olasz gazdák a közép-olaszországi Lazio régióban fekvõ Fondi nagybani piaca elõtt 2024. február 12-én. MTI/EPA/ANSA/Cesare Abbate Fotó: Cesare Abbate
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lassan kéthete tartanak Olaszország-szerte a gazdatüntetések: az elégedetlen mezőgazdasági dolgozók az Európai Unió megszorításai, valamint az olasz kormány agrárpolitikája ellen tiltakoznak. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök hétfő este tárgyalóasztalhoz ült az olasz gazdákkal, és jelentős adócsökkentéseket jelentett be a szektor terheinek enyhítésére. Erre azt követően került sor, hogy pénteken a kormány tagjai elkezdték a tárgyalásokat a szakszervezetek képviselőivel, amit azonban a gazdák nem tartottak elfogadhatónak. Úgy vélik nem képviselik megfelelően érdekeiket, ezért személyesen kívántak fellépni.

A Meloni-kabinet bejelentette készek az mezőgazdaságban dolgozók terhein enyhíteni.

Személyijövedelemadó-mentességet biztosítanának a tízezer euró bruttó bér alatti jövedelmek, valamint ötvenszázalékos csökkentést a 15 ezer euró alatti jövedelmek esetében. A kormánytöbbség ezzel a módosítással kívánja a gazdák tudomására hozni, hogy maximálisan kiáll mellettük és a vártnál is komolyabb támogatásokat biztosít az agrárszektor számára – nyilatkozta Meloni. Egyes szervezetek megelégedésüket fejezték ki, mások viszont továbbra is tüntetni szeretnének. Giorgia Meloni kormányfő kijelentette, az olasz kormány mindig is a gazdák oldalán állt, érti nehézségeiket, a problémákra a júniusban esedékes európai parlamenti választások adhatnak választ. Hangsúlyozta, hogy azonos nézőponton vannak a gazdákkal.

Amit most az olasz gazdák kérnek, azt követelte már korábban is az olasz kormány az uniós intézményekben.

A miniszterelnök egy televíziós interjúban úgy fogalmazott: amit ők ökológiai átmenetnek neveznek, az valójában ideológiai átmenetet jelent.

Az olasz őstermelők (Coldiretti) elnöke, Ettore Pandini kedden Brüsszelben tárgyal Roberta Metsolával, hogy az Európai Parlament elnöke elé tárja az ágazat problémáit. A gazdatüntetések mozgatóinak egyik ága csütörtökön a Capitolium előtt kíván demonstrációt szervezni. A mozgósítások folytatódnak, a Rómába vezető sugárutakon haladnak a traktorok a déli és a keleti régiókból a főváros irányába. A hatóságok tartózkodnak, hogy engedélyt adjanak a traktorok belépésére a városba, mivel az a forgalom megbénulásához vezetne. Péntekre Olaszország-szerte tüntetéseket hirdettek. 

Borítókép: Az Európai Unió mezőgazdasági politikája ellen tüntetnek olasz gazdák a közép-olaszországi Lazio régióban fekvő Fondi nagybani piaca előtt 2024. február 12-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Cesare Abbate)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.