Adorján , Adrián 2024. március 5.
logo

Taurus-botrány: terrorizmussal vádolja a Nyugatot Oroszország

Átadták a magyar segítséggel felépült horvátországi iskolát

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2024.02.12. 12:03 2024.02.12. 12:08
Átadták a magyar segítséggel felépült horvátországi iskolát

Magyarországnak soha nem kérdés a segítségnyújtás, ha valamely szomszédos ország bajba kerül, így van ez a politikai ügyek, a kétoldalú kapcsolatok állásától, az esetleges vitáktól függetlenül – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a horvátországi Petrinjában. A tárcavezető egy helyi általános iskola átadásán vett részt, amelyet 8,7 milliárd forintos értékű magyar kormányzati támogatással építettek újjá, miután súlyosan megrongálódott a 2020-as földrengésben.

Másfél esztendeje tettük le az alapkövet, és idén januárban elkezdhette működését az iskola. A diákok újra birtokba vehették az 5500 négyzetméteres, húsz tanteremmel felszerelt iskolát, amely mára 350 diáknak biztosítja a magas színvonalú oktatás lehetőségét

– hangsúlyozta, köszönetét fejezve ki a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek a munkálatok lebonyolításáért.

Emlékeztetett rá, hogy a természeti katasztrófa következtében sokan életüket vesztették a szomszédos országban, valamint óriási anyagi károk keletkeztek mintegy kétezermilliárd forint értékben. – Magyarország kormánya, a magyarországi egyházi és civil szervezetek és a Horvátországban beruházó magyar vállalatok is azonnal Horvátország segítségére siettek – közölte. – Egy-egy természeti katasztrófa elviszi magával a múltnak egy részét, elviszi magával az addigi élet egy részét, sőt elvisz emberi életeket és lerombolja évtizedek munkáját is. Amit viszont nem engedhetünk meg, az az, hogy egy természeti katasztrófa elvegye, elvigye a jövőnket is. Pláne nem engedhetjük meg, hogy elvigye a gyerekek jövőjét – figyelmeztetett.

Szijjártó Péter tudatta, hogy éppen ezért a magyar kormányzat két horvátországi iskola és egy templom felújítására adott támogatást. Tájékoztatása szerint a petrinjai általános iskola teljes körű újjáépítését 8,7 milliárd forinttal segítették, míg a topolovaci iskola felújítását hatvanmillió forinttal, Sziszek templomának felépítését pedig 750 millió forinttal.

– Azt kívánom önöknek, hogy ez a felújított iskola álljon itt Magyarország és Horvátország, a magyar és a horvát nemzet barátságának bizonyítékaként, és annak a bizonyságául, hogy nincsen az a természeti katasztrófa, amely elveheti tőlünk a jövőnket és elveheti a hitünket – mondta. – És bizonyítsa ez az iskola, bizonyítsa ennek az iskolának az újjáépítése azt is, hogy az összefogással és a barátság erejével minden nehézség legyőzhető. Általában a gyerekeknek rossz hírt szokott jelenteni, ha újra iskolába kell menni. Itt azonban, azt gondolom, hogy mindenkinek, még a gyerekeknek is örömet jelentett ennek az iskolának az elkészülte – tette hozzá.

Hazánk Ukrajna esetében is segít, ahol Magyarország történelmének legnagyobb humanitárius akciója zajlik, de hasonlóképpen a kormány azonnal segítséget ajánlott Szlovéniának az árvíz, valamint Romániának a kórháztűz miatt is.

 

Borítókép: Emberek egy megrongálódott épület előtt Petrinjában 2020. december 29-én, miután 6,3 erősségű földrengés volt Közép-Horvátországban (Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.