Az ukrán főparancsnok összegezte a veszteségeket

A háború második évfordulóján Olekszandr Szirszkij köszönetét fejezte ki Ukrajna minden védelmezőjének, aki segít a harcban. Az ukrán vezérkar bejelentette az Oroszországi Föderáció becsült veszteségeit is.

Forrás: Korrespondent2024. 02. 24. 14:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna fegyveres erőinek főparancsnoka, Olekszandr Szirszkij ma, az Ukrajna elleni teljes körű orosz invázió második évfordulóján szólalt fel. Megjegyezte, hogy az ukrán fegyveres erők ma azért küzdenek, hogy az ukrán települések ne járjanak úgy mint Bucsa, Bahmut vagy legutóbb Avgyijivka, írta az unian.ua.

UMEROV, Rusztem; SZIRSZKIJ, Olekszandr
Az ukrán védelmi minisztérium által közreadott képen Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter és Olekszandr Szirszkij vezérezredes, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó orosz fronton 2024. február 14-én.
(Fotó: MTI/EPA/Ukrán Védelmi Minisztérium)

A főparancsnok köszönetét fejezte ki Ukrajna minden védelmezőjének, valamint az orvosoknak, mentőknek és önkénteseknek, akik segítenek az ellenség elleni harcban. 

Az invázió második évfordulójának előestéjén az ukrán fegyveres erők vezérkara újabb orosz veszteségekről számolt be. Február 23-án este állítólag lelőttek egy A–50-es nagy hatótávolságú radarfelderítő és irányító repülőgépet, számolt be erről az AP News. Ez a második ilyen típusú jármű, amelyet Oroszország elveszített a háborúban: az első A–50-est idén január 14-én lőtték le.

Az elmúlt 24 órában 84 katonai összecsapásra került sor a fronton – közölte reggeli jelentésében az ukrán vezérkar. Különösen Marijinskij irányában az ellenség 44 alkalommal próbálta áttörni az ukrán csapatok védelmét a donyecki régió Georgijevka, Pobeda és Novomikhajlovka területén. Avdejevszkij irányban a védelmi erők kilenc ellenséges támadást vertek vissza a donyecki régió Lastocskino, Szevernij és Pervomajszkij körzeteiben, írta a Korrespondent.

Az ukrán vezérkar bejelentette az Oroszországi Föderáció becsült veszteségeit (zárójelben február 24-én közzétett változás):

  • személyzet – körülbelül 409 010 (+770) fő,
  • tankok – 6534 (+8),
  • páncélozott harcjárművek – 12 425 (+15),
  • tüzérségi rendszerek – 9952 (+36),
  • MLRS – 999 (+0),
  • légvédelmi rendszerek – 684 (+2),
  • repülőgép – 340 (+1),
  • helikopterek – 325 (+0),
  • hadműveleti-taktikai szintű UAV – 7659 (+31),
  • cirkálórakéták – 1905 (+2),
  • hajók/csónakok – 25 (+0),
  • tengeralattjárók – 1 (+0),
  • autóipari felszerelések és tartálykocsik – 12 988 (+28),
  • speciális felszerelés – 1576 (+1).

Olekszandr Szirszkij azt is elmondta, hogy Rusztem Umerov védelmi miniszterrel együtt telefonbeszélgetést folytatott a NATO Szövetséges Fegyveres Erők európai főparancsnokával, az Egyesült Államok fegyveres erőinek európai parancsnokával, Christopher Cavolival. 

„Megbeszéltük a front helyzetét és az ukrán fegyveres erők kiemelt szükségleteit, a légvédelem megerősítését.”

Borítókép: Az ukrán Állami Katasztrófavédelmi Szolgálat által közreadott képen romokat néz egy tűzoltó Dnyipróban 2024. február 23-án, miután orosz dróntámadás érte a kelet-ukrajnai várost (Fotó: MTI/AP/Ukrán Állami Katasztrófavédelmi Szolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.