Diszkriminatív lehet a transznemű diákokat születési nevükön szólítani

A coloradói képviselőház törvényjavaslatot terjeszt elő, amely előírná a transznemű diákok saját névhez való jogát. A republikánus képviselők nem értenek egyet a javaslattal.

Forrás: Fox News2024. 02. 27. 9:24
null
Bryn Brody, of Lakewood, Colorado, carries an umbrella with the colors of the Pride flag in Colorado Springs, Colorado, on November 20, 2022. At least five people were killed and 18 wounded in a mass shooting at an LGBTQ nightclub in the US city of Colorado Springs, police said on November 20, 2022. (Photo by Jason Connolly / AFP) Fotó: Jason Connolly / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Colorado állam törvényhozása egy olyan törvényjavaslatot terjesztett elő, amelynek célja, hogy az általános és középiskoláknak az egész államban olyan irányelveket kell bevezetniük, amelyek előírják a pedagógusok számára, hogy a transznemű diákokat minden iskolai környezetben – beleértve a nyilvántartásokat és dokumentumokat is – a szülői jóváhagyástól vagy a hivatalos jogi névváltoztatástól függetlenül a preferált nevükön szólítsák, számolt be róla a Fox News.

Az 1039. számú képviselőházi törvényjavaslat hatással lenne a nem állami fenntartású iskolákra is, és előírná, hogy a pedagógusok a tanulók nem törvényes nevét használják minden iskolával kapcsolatos iratban, beleértve az iskolán kívüli tevékenységeket, a névsorokat, a jelenléti listákat, valamint az évkönyveket és a diákigazolványokat is.

A törvényhozókhoz intézett javaslatában az ifjúsági tanács azzal indokolta a javaslatot, hogy a jelenlegi gyakorlat sokszor „megalázó” a transznemű coloradói fiatalok számára, hiszen ők a születéskor kapott nevüket már nem használják.

A törvényjavaslatot a Colorado Youth Advisory Council nevű progresszív csoport mellett a One Colorado LMBTQ+ érdekvédelmi szervezet is támogatja a Colorado School Counselors Association mellett. A törvényjavaslat azt is kimondaná, hogy „a diák által választott névtől eltérő név szándékos használata diszkriminatív”.

Anthony Hartsook republikánus képviselő szerint a javaslat nem kellően átgondolt és tévútra vezethet.

Ezzel megnyitjuk Pandora szelencéjét a megkülönböztetés eldöntésére, hogy mi diszkriminatív és mi nem, mi szándékos és mi nem

– mondta Hatsook a képviselőházban. „Ki döntheti erről? Mikor és hol vonjuk be a szülőket ebbe a vitába?” – tette hozzá.

Illusztráció (Fotó: AFP/Jason Connolly)

Több republikánus képviselő is emellett érvelt és felszólították kollégáikat, hogy szavazzanak nemmel. Rose Pugliese képviselő hozzátette, nem szeretné, ha az iskolák többet tudnának a gyerekeiről, mint ő maga. 

– A szülőknek joguk van tudni – mondta Pugliese.

A törvényjavaslatot a demokrata állami szenátorok is támogatták. Ha a szenátus jóváhagyja és a kormányzó aláírja, a törvényjavaslat 2025 júliusában lépne hatályba. 

Borítókép: A coloradói Lakewoodban élő Bryn Brody pride zászló színű esernyőt tart a coloradói Colorado Springsben, 2022. november 20-án (Fotó: AFP/Jason Connolly)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.