Donald Tusk jutalma: 137 milliárd euró érkezik Lengyelországba

Brüsszel bőkezűen jutalmazza, ha megbuktatnak egy jobboldali, konzervatív kormányt. Csütörtökön az Európai Bizottság két jogi aktust fogadott el, amelyek megnyitják az utat ahhoz, hogy Lengyelország 137 milliárd euró összegű uniós finanszírozáshoz jusson.

2024. 02. 29. 15:55
CROO, Alexander De; TUSK, Donald; VON DER LEYEN, Ursula
Varsó, 2024. február 23. Alexander De Croo, az Európai Unió soros elnökségét ellátó Belgium miniszterelnöke, Donald Tusk lengyel miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke (b-j) Varsóban 2024. február 23-án. Von der Leyen közölte, hogy a napokban döntés születik a Lengyelországnak járó, összesen 137 milliárd euró értékû uniós eszköz lehívásának megkezdésérõl. MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski Fotó: Leszek Szymanski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyelországi politikai fordulat bekövetkezte óta Brüsszel próbálja a legkreatívabb módokon, gesztusértékű és valós lépésekkel is jutalmazni azt – pontosabban Donald Tusk baloldali kormányfőt és holdudvarát.

Csütörtökön az Európai Bizottság két jogi aktust fogadott el, amelyek megnyitják az utat ahhoz, hogy Lengyelország 137 milliárd euró összegű uniós finanszírozáshoz jusson.

A pénzek a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz keretében voltak eddig zárolva, most a bizottság hirtelen – ahogy a hivatalos honlapon írják – megállapította, hogy Lengyelország kielégítően teljesítette azt a két „szuper mérföldkövet”, hogy a bírákra vonatkozó fegyelmi rendszer reformja révén megerősítse a lengyel igazságszolgáltatás függetlenségének fontos szempontjait. Kielégítően teljesített egy másik ilyen feladatot is, amelyben Lengyelország kötelezettséget vállalt arra, hogy használja az Arachne-t, egy olyan informatikai eszközt, amely támogatja a tagállamok ellenőrzési és kontrollrendszereit, és ezáltal biztosítja a csalás elleni szükséges biztosítékokat. 

Borítókép: Alexander De Croo, az Európai Unió soros elnökségét ellátó Belgium miniszterelnöke, Donald Tusk lengyel miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Varsóban. (MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.