Mutatjuk, hogyan old meg mindent Brüsszel pár tollvonással a lengyel jogállamisággal kapcsolatban

Az Európai Parlament elfogadta a bizottság jogállamisági jelentéséről szóló jelentését. A szokásos mantrákon kívül a lengyelországi passzusokat szemfülesen átkeretezték a jelentéshez fűzött módosítókban. Ezek, illetve az egész jelentés megszavazásra kerültek. Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője a jogállamisági vitán felszólalva azt hangoztatta, hogy Brüsszelnek fel kellene hagynia a radikálisan baloldali ideológia és világnézet agresszív népszerűsítésével, mert ez tönkreteszi az európai együttműködést.

2024. 02. 29. 8:32
TUSK, Donald; VON DER LEYEN, Ursula
Varsó, 2024. február 23. Donald Tusk lengyel miniszterelnök (b) fogadja Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság (EB) elnökét Varsóban 2024. február 23-án. Von der Leyen közölte, hogy a napokban döntés születik a Lengyelországnak járó, összesen 137 milliárd euró értékû uniós eszköz lehívásának megkezdésérõl. MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski Fotó: Leszek Szymanski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brüsszel melegíti a kampánygépezetét, az Európai Parlament plenáris ülésén ismét előkerült a magyargyűlölő Sophia in ’t Veld képviselő nevével fémjelzett jelentés az Európai Bizottság 2023. évi jogállamisági jelentéséről. Hogy biztosra menjenek, a vita előtt egy sajtótájékoztatót is tartott a jelentés holland liberális szerzője.

 

Kibújt a szög a zsákból: Csak a jobboldali konzervatív kormánnyal van baj

Az Európai Parlament oldalán elérhető jelentés alapvetően a szokásos, már jól ismert mantrákat tartalmazza. 

Aggályait fejezi ki Magyarországgal kapcsolatban kismillió ügyben, még a bizottságot is meginti, amiért bizonyos pénzeket fel mert oldani, miután úgy ítélte, hogy Magyarország minden feltételnek megfelelt azok kapcsán.

Ami viszont rendszerhibát okoz, hogy a brüsszeliták által évek óta görgetett jogállamisági mizériában Lengyelország is rendszeresen szerepel, mint elrettentő példa. A politikai garnitúra váltásával azonban Brüsszelnek hirtelen szinte semmi kifogásolnivalója nem maradt Lengyelországgal szemben.

Egy a jelentéshez fűzött módosító javaslat

Ami eddig „Lengyelország” volt, az hirtelen a „korábban Jog és Igazságosság párt vezette kormánnyá” módosult. De még ennél is átlátszóbb módosítók születtek az elmúlt időszakban.

Egy a jelentéshez fűzött módosító.

Egyes problémák kapcsán a brüsszeli képviselők feketén-fehéren leírják, hogy azok csak a közelmúltig álltak fenn. A jelek szerint Donald Tusk új, balliberális kormányának megválasztásával Brüsszel már nem látja okát a lengyelek elleni boszorkányüldözésnek.

 

Vita és szavazás az Európai Parlamentben

A képviselők megtartották az elengedhetetlen show-műsorukat is, majd megszavazták a jelentést a Tusk-kormányt mosdató módosítókkal együtt.

A jelentés előadója, Cseh Katalin és Donáth Anna pártcsaládjának oszlopos tagja szóban is megerősítette a dokumentum tartalmát. A liberális fősodorral Patryk Jaki, az Európai Konzervatívok és Reformerek pártcsalád lengyel tagja vette fel a leghatásosabban a kesztyűt.

Önök a Lengyelországgal kapcsolatos pozitív változásokról tettek módosító indítványokat, de szeretném, ha hallanák, milyen pozitív változásokat hajtanak végre Lengyelországban. A lengyelországi közmédiának le kellett volna zárnia a ciklusát, de a miniszterelnökünk nem akart várni, egyszerűen kitette őket minden jogalap nélkül. Kirúgta az összes dolgozót, beleértve a fogyatékkal élőket és a terhes nőket is rendőri segítséggel. Minisztere hamis közjegyzői okiratokat használt. Bíróságok és az alkotmánybíróság is megállapította, hogy ez törvénytelen, de a miniszterelnökünk nem tett semmit

– jelentette ki az Európai Parlament balliberális feléhez szólva az elfelejteni igyekezett valóságot az új lengyel kormánnyal kapcsolatban. Jaki a felszólalását figyelmeztetéssel zárta, hogy legyenek óvatosak, hisz egy nap akár velük is megtörténhetnek hasonló események, ha engednek ennek.

A plenáris vitán szóba kerültek az uniós szerződések tervezett módosításai is, valamint az, hogy Brüsszel egy kézbe igyekszik venni a tagállamokat megillető jogokat.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője azt emelte ki, hogy az élethez és halálhoz kapcsolódó ügyek, mint a család, a házasság vagy a gyermekeink nevelése évezredes normákból indul ki. Ennek fényében az ezekről való döntés a tagállamok szuverén joga és nem az Európai Parlament az a szerv, aki meghatározhatja ezeket a kérdéseket.

„Teljesen helytelen a politikai és erkölcsi vitákat jogi vitáknak álcázni, és szankcionálni azokat, akik továbbra is a hagyományos értékeket védik. Brüsszelnek fel kellene hagynia a radikálisan baloldali ideológia és világnézet agresszív népszerűsítésével, mert ez tönkreteszi az európai együttműködést” – zárta felszólalását a Fidesz EP-képviselője.

Borítókép: Donald Tusk lengyel miniszterelnök (b) fogadja Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság (EB) elnökét Varsóban. Von der Leyen közölte, hogy a napokban döntés születik a Lengyelországnak járó, összesen 137 milliárd euró értékű uniós eszköz lehívásának megkezdéséről (Fotó: MTI/EPA–PAP/Leszek Szymanski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.