A politikai fordulat után Brüsszel 137 milliárd eurót adna Lengyelországnak

Ne lepődjünk meg: Lengyelország mindkét feltételnek, az LMBTQ és a migráció támogatásának is igyekszik megfelelni.

2024. 02. 23. 13:45
TUSK, Donald; VON DER LEYEN, Ursula
Brüsszel, 2023. december 13. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b) és Donald Tusk lengyel miniszterelnök az Európai Unió és a Nyugat-Balkán brüsszeli csúcstalálkozóján 2023. december 13-án. Tuskot és kormányát ezen a napon iktatták be hivatalába. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy Varsóban tartott sajtótájékoztatón jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, hogy lenyűgözték Lengyelország azon erőfeszítései, hogy helyreállítsa a jogállamiságot mint a társadalom gerincét.

Az elnök bejelentette, hogy az EU bizottsága a jövő héten döntéseket terjeszt elő az uniós forrásokról, amelyek értelmében 137 milliárd euró kohéziós és gazdaságélénkítési pénzt szabadítanak fel Lengyelországnak.

A sajtótájékoztatót egy egyeztetés előzte meg, ahol Von der Leyen Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel, valamint Alexander de Croo belga miniszterelnökkel tárgyalt, de a tárgyalások utáni bejelentés senkit nem ér meglepetésként. Ursula von der Leyen korábban világosan kimondta, hogy az LMBTQ- és a migrációspolitikához köti az uniós pénzeket, az új lengyel vezetés pedig mindkét feltételnek igyekszik eleget tenni.

 

Migrációs politika

Donald Tusk támogatta a migrációs paktumot, amelynek része a kötelező elosztási kvóta is. 

A kötelező elosztási kvóta, amit Brüsszel szolidaritási mechanizmusnak hív, két választás állítja az EU tagországait: menedékkérőket vesznek át vagy fizetnek. Ezt a magyar kormány élesen bírálja.

Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök az X felületén tett közzé bejegyzést, amiben a Tusk-kormány lépéseit bírálta. A politikus szerint az új kormánynak azért kellett a közmédiát törvénytelenül átvennie, hogy elzárják az embereket a kellemetlen igazságoktól.

Például attól, hogy a Tusk-kormány beleegyezett az EU migrációs paktumába, amely kényszerbetelepítéssel vagy pénzbüntetéssel jár

– írta Morawiecki.

 

LMBTQ-törekvések

Donald Tusk új kormányfő Brüsszel másik elvárásának is aktívan igyekszik megfelelni. Azután, hogy a lengyel Jog és Igazságosság pártja (PiS) nyolc év kormányzás után távozott a hatalomból, hamar LMBTQ-tartalmakat kezdtek sugározni Lengyelországban. Az esetre Patryk Jaki, a PiS-szel szövetséges jobboldali párt EP-képviselője hívta fel a figyelmet.

A műsorban egy azonos nemű pár folytatott beszélgetést, akik egy LMBTQ-zászlót is magukkal vittek a forgatásra. A képviselő szerint kötelező doktrína van már a TVP-n, népszerűsítik az LMBTQ-lobbit, és nevetségessé teszik a hagyományos családot.

 

 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Donald Tusk lengyel miniszterelnök az Európai Unió és a Nyugat-Balkán brüsszeli csúcstalálkozóján (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.