Elon Musk keményen beleállt a Disney-be

A Tesla és az X feje nagyon durva dokumentumot hozott le, ami a Disney-től származhat.

2024. 02. 08. 14:30
MUSK, Elon
Bletchley, 2023. november 1. Elon Musk dél-afrikai-amerikai üzletember, a Tesla Motors amerikai elektromosjármû-gyártó és a SpaceX amerikai ûrkutatási magánvállalat vezérigazgatója, az X közösségi médiaplatform tulajdonosa a mesterséges intelligencia (MI) biztonságos alkalmazásáról és kockázatairól tartott magas szintû nemzetközi konferencián az angliai Bletchley Park kastélyában 2023. november 1-jén. A brit kormány a világ elsõ globális MI-biztonsági csúcstalálkozójaként hirdette meg a kétnapos rendezvényt. MTI/EPA/Bloomberg pool/Chris J. Ratcliffe Fotó: Chris J. Ratcliffe
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elon Musk techmilliárdos nyílt harcba szállt a Disney-vel, és ennek egyik legújabb állomása az a dokumentum, amit az X tulajdonosa meg is osztott a közösségi médiában. A dokumentum, amely egy állítólag Disney-feljegyzés, arról szól, miként és kiket kell egy filmjükben castingolni. A képhez azt írta, hogy 

egy névtelen forrás most küldte nekem ezt a Disney-től. Ez kötelező, intézményesített rasszizmus és szexizmus.

Musk állítólag egy bennfentestől kapta az iratot, ami arra mutat rá, hogy megadott karakterek ötven százalékának alulprezentált csoportokból kell származniuk, de vannak még a dokumentumokban elég meredek dolgok. Például hogy egy műsorban a visszatérő karakter legalább 50 százalékának alulprezentált csoportból kell származnia, de a karakterek játszó színészekre is vonatkozik ez a szabályozás.

Az alulprezentált csoportokra kiemelt szabályozás szerepel a papírokban, például a karakterek és a színészeknek is legalább a felének közülük kell kikerülnie.

De nemcsak nekik, hanem a producereknek is, a sorozat rendezőiés a castingmunkatársak is közülük kell kikerülniük. Sőt, kötelező előléptetés is vonatkozik rájuk, mindamellett, hogy évről évre kötelező többet felvenni.

A stábra is vonatkozik, hogy legalább a felük alulprezentált csoport tagjaiból kell hogy kikerüljön, de ugyanígy a kulcspozíciókban szereplőknek a fele is onnan kell hogy származzon, ahogy ugyancsak az előléptetés fontosságát emelik ki és azt, hogy olyat vegyenek fel, aki még nem dolgozott egy Disney-projekten sem.

Fizetett gyakornoki lehetőségeket is biztosítani kell az alulprezentált csoportok tagjainak, képzéseket, fejlesztési lehetőségeket is. A felvételi eljárás közben nem szabad rákérdezni az interjún, hogy egy adott illető milyen rasszúnak, vallásúnak, hány évesnek, milyen neműnek vallja magát.

A Disney nem reagált a megosztott dokumentumra, ahogy arra sem, hogy Musk és cége támogatja Gina Caranót a Disney ellen indított perében. Egy kicsit később a techmilliárdos újra megosztotta, ám akkor már azzal a szöveggel, hogy 

ha diszkriminációt szenvedett el a Disney-től vagy leányvállalataitól, válaszoljon erre a bejegyzésre, hogy jogi támogatást kapjon.

Borítókép: Elon Musk dél-afrikai–amerikai üzletember, a Tesla Motors amerikai elektromosjármű-gyártó és a SpaceX amerikai ûrkutatási magánvállalat vezérigazgatója, az X közösségi médiaplatform tulajdonosa (Fotó: MTI/EPA/Bloomberg/Chris J. Ratcliffe)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.