Hajókkal visznek vizet az aszállyal sújtott Katalóniába + videók

A spanyol régió elnöke a héten szükségállapotot rendelt el a történelmi szárazság miatt. A központi kormány azt tervezi, hogy hajókat bérel, és a szomszédos Valenciából visz vizet Barcelonába.

2024. 02. 05. 5:25
null
Berga, 2024. január 31. 2024. január 23-i drónfelvétel a mindössze 21 százalékos kihasználtságú La Baells víztározóról a katalán fõvárostól, Barcelonától mintegy 110 kilométerre, északra fekvõ Berga település közelében. A Spanyolországban több mint két éve tartó aszály egyik legsúlyosabban érintett régiója Katalónia, amelynek a Baleár-tenger menti partvidékén levõ tározók édesvíztartaléka a tárolókapacitásuk 16 százalékát sem éri el. Ez az arány kevesebb, mint a fele a jelenlegi országos átlagnak. Az elhúzódó csapadékhiány miatt a hatóságok várhatóan a lakossági, mezõgazdasági és ipari vízfogyasztás hatályos korlátozásának további szigorítására kényszerülnek az autonóm régióban. MTI/AP/Emilio Morenatti Fotó: Emilio Morenatti
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan hajók viszik a vizet a spanyolországi Katalóniába. A régió kormánya csütörtökön vészhelyzetet hirdetett a térséget sújtó történelmi aszály miatt. A Girona és Barcelona megyét ellátó fő víztározóban ugyanis már 16 százaléknyi tartalék sincsen, így tovább kellett szigorítani a víztakarékossági intézkedéseket.

A központi szocialista kormány ökológiai minisztere azt mondta, hogy mivel sürgős megoldásra van szükség, így először a szomszédos Valencia régióból fognak hajókkal vizet biztosítani a katalánoknak. Teresa Ribera erről már tájékoztatta is a valenciai elnököt, és hozzátette azt is, hogy egész pontosan Sagunto sótalanító üzeméből kérnek majd segítséget, és onnan a barcelonai kikötőbe szállítják majd el vizet, ahol már megvan az annak kifejtéséhez szükséges infrastruktúra, amit 2008-ban használtak utoljára.

Carlos Mazón régióvezető hajlandó segíteni Katalóniát, de szerinte a szolidaritási intézkedést egész Spanyolországra ki kellene terjeszteni, mivel Valenciának is alig vannak tartalékai.

Az elnök garanciát kért a központi kormánytól arra, hogy a Saguntóból elszállított vízmennyiség miatt a valenciai lakók és gazdálkodók nem fognak hiányt szenvedni. 

Ribera hétfőn találkozik David Mascort katalán klímaügyi tárcavezetővel, és megbeszélik az intézkedés részleteit. A tervek szerint legkésőbb nyáron megkezdik a hajókkal szállítást, hogy a régióban élők, valamint az odaérkező turisták a lehető legkevesebbet érezzenek a vízhiányból. A probléma azonban az, hogy a tengeri vízszállítás nagyon lassú, ráadásul naponta csak két hajóból tudják majd kinyerni a vizet. 

Katalóniában most már hatmillió állampolgárt érintenek a vízkorlátozási intézkedések. Mindenki maximum napi kétszáz liter vizet használhat el, nyolcvan százalékkal csökkentették a mezőgazdasági, 25 százalékkal pedig az ipari vízfelhasználást, a szállodák, kempingek, gyógyfürdők medencéit pedig tilos feltölteni. A vendéglátásban dolgozók egyetlen lehetősége az, ha tengervizet szereznek maguknak. A tengerparti zuhanyzókat ideiglenesen elzárták, a közterületeken lévő bútorokat, épületek homlokzatait egy ideig nem lehet vízzel takarítani, a kertek és zöldterületek öntözését pedig szintén korlátozták, és csak a túlélő locsolást engedik meg. Azokat az önkormányzatokat, amelyek átlépik a napi vízkeretüket, szankciókkal sújtják, ugyanúgy, ahogy azokat az állampolgárokat is, akik például a tilalom ellenére feltöltik a privát medencéjüket vagy megöntözik a kertjüket. A bírságok harminctól háromezer euróig terjednek. 

A dél-spanyolországi Andalúziában is egyre súlyosabb az aszály. Az ottani kormány is azt tervezi, hogy hamarosan hajókat bérel annak érdekében, hogy vizet vásároljon a régiónak.

 

Borítókép: 2024. január 23-i drónfelvétel a mindössze 21 százalékos kihasználtságú La Baells víztározóról a katalán fővárostól, Barcelonától mintegy 110 kilométerre északra fekvő Berga település közelében (Fotó: MTI/AP/Emilio Morenatti)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.