Eltűnt a TikTokról a kedvenc zenéje? Ez állhat a háttérben! + videó

Nem tudni, hogy újra lehet-e majd Taylor Swift zenéjére videót vágni a platformon.

2024. 02. 04. 12:59
Taylor Swift
Taylor Swift Anti-Hero című száma. (Forrás: Taylr Swift hivatalos Youtube-csatornája) Forrás: Youtube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többek között Taylor Swift és Drake zenéi sem érhetőek el a TikTokon, de a Weekend zenéire sem lehet már tartalmat előállítani csütörtök óta. Az ügy hátterében az áll, hogy szerdán lejárt a lincenszerződése az Universal Music Group (UMG) és a TikTokot működtető ByteDance techcég között.

(Fotó: TikTok)

A közös történetük nem baráti viszonnyal ért véget, hiszen a zenei cég megfélemlítéssel vádolta a a TikTokot a szerződés újratárgyalásai során. 

Állítólag a TikTok töredék árat akart csak fizetni azért, hogy hozzáférhessen a Universal hatalmas zenei katalógusához. Emellett pedig a kiadónak az sem tetszett, a TikTok lehetővé teszi, hogy platformját „elárasszák az AI által generált felvételek”.

A TikTok válasza szerint az UMG „saját kapzsiságát művészei és dalszerzői érdekei fölé helyezi” − írják a hivatalos kommünikéjükben. Azt is megírták, sajnálják, hogy úgy döntött a kiadó, elhagyja a platformot, ahol több mint egymilliárd ember fedezhette fel az előadóik zenéit. Csütörtökre pedig el is távolították a zenéket a platformról. A kiadó szóvivője csütörtökön azt mondta a CNBC-nek, hogy mivel a licencszerződés lejárt, „a TikTok most eltávolítja a hangot”.

 

Miért fájhat ez mindkét félnek?

A TikTok olyan platformmá vált az elmúlt időszakban, ahol még a régebbi dalok is vírusvideók alapjai lehetnek, ha felkapják és használják a felhasználók a platformon közzétett videókon. Az egyik legutóbbi trend Sophie Ellis-Bextor Murder on the Dancefloor című száma lett, ami egy filmnek köszönhetően lett a TikTok-felhasználók kedvence több mint tíz év után. Ő sem örül ennek az egésznek, de cserébe adott egy acapella verziót a zenéjéből.

Ugyan, most csak a Universal döntött úgy, hogy elhagyja a social media ezen ágát, általában elmondható, hogy a kiadók vitatkoztak már arról, hogy a TikTok eleget fizet-e azoknak az előadóknak, akiknek dalai szerepelnek a rövid videókban. Legutóbb a Warner kiadóval sikerült megállapodnia a  TikToknak. Az UMG szerint teljes bevételének mindössze egy százaléka származik TikToktól, annak ellenére, hogy a közösségi oldalnak „egyre nagyobb felhasználói bázisa van, gyorsan növekednek a hirdetési bevételei és egyre nagyobb a zenei alapú tartalomtól való függése”.

Borítókép: Taylor Swift Anti-Hero című száma (Forrás: Taylor Swift hivatalos YouTube-csatornája)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.