Hosszú távú együttműködést írt alá Ukrajna és Dánia + videó

Azonnali katonai segélycsomagot is adnak a dánok az ukrán haderőnek.

Forrás: MTI2024. 02. 23. 17:33
FREDERIKSEN, Mette; ZELENSZKIJ, Volodimir
Lemberg, 2024. február 23. Mette Frederiksen dán miniszterelnök (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kicseréli a megállapodásuk aláírt példányait a Potocki-palotában, az észak-ukrajnai Lembergben 2024. február 23-án. Az elõzõ napon Frederiksen közölte, hogy Dánia és Ukrajna tíz évre szóló biztonsági megállapodást köt, valamint egy újabb, 1,7 milliárd dán korona (88,4 milliárd forint) értékû azonnali katonai segélycsomagot is bejelentett Ukrajna számára. A megállapodás keretében Koppenhága katonai támogatást nyújt Kijevnek. MTI/EPA/Ritzau/Mads Claus Rasmussen Fotó: Mads Claus Rasmussen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mette Frederiksen dán miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Potocki-palotában, az észak-ukrajnai Lembergben (Lviv) egy tíz évre szóló biztonsági megállapodás írtak alá, továbbá Dánia egy újabb, 1,7 milliárd dán korona (88,4 milliárd forint) értékű azonnali katonai segélycsomagot is bejelentett Ukrajna számára. A megállapodás keretében Koppenhága katonai támogatást nyújt Kijevnek.

A dán kormányfő emellett felszólította Ukrajna szövetségeseit is, hogy növeljék az adományaikat az ország megsegítésére az Oroszországgal vívott háborúban. 

Ennek fényében folytatjuk a segélyek küldését Ukrajnának abban a reményben, hogy több ország is ugyanezt teszi, ám nem hat vagy tizenkét hónap múlva, hanem most, amikor nagyon nagy szükség van rá

 − mondta, hangsúlyozva, hogy Kijev biztosan számíthat Koppenhágára.

Frederiksen közölte továbbá, hogy a most bejelentetett, az ukrajnai háború kezdete óta 15. katonai segélycsomag részeként egyebek közt 15 ezer tüzérségi lövedék beszerzését finanszírozzák. A lőszert Csehországgal együttműködve a következő hónapokban szállítják le Ukrajnának adományként.

A korábban Ukrajnának ígért F–16-os vadászgépek eredetileg a háború kitörésének második évfordulójára tervezett leszállítása késik ugyan, de a kormányfő szerint idén nyáron már számíthatnak az első példányok érkezésére az ukránok.

A skandináv NATO- és EU-tagállam a mostani segélycsomaggal együtt összesen 33,3 milliárd dán korona (1732 milliárd forint) értékben nyújtott segítséget Ukrajnának a háború kezdete óta.

Borítókép: Mette Frederiksen dán miniszterelnök (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kicseréli a megállapodásuk aláírt példányait a Potocki-palotában, az észak-ukrajnai Lembergben 2024. február 23-án (Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Mads Claus Rasmussen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.