Húsz új tag kinevezésével teljessé vált az új francia kormány

Emmanuel Macron francia államfő húsz új államtitkárt nevezett ki csütörtök este a január 11-én hivatalba lépett 14 miniszter mellé, s ezzel − beleszámítva Gabriel Attal kormányfőt − 35 taggal véglegessé vált az új francia kormány.

Forrás: MTI2024. 02. 09. 15:29
ATTAL, Gabriel
Brüsszel, 2023. november 23. Gabriel Attal francia oktatási és ifjúsági miniszter nyilatkozik a sajtónak, amint megérkezik az Európai Unió Tanácsának oktatási, ifjúsági, kulturális és sportügyi formációja, az EYCS Tanács ülésére Brüsszelben 2023. november 23-án. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amélie Oudéa-Castéra korábbi ifjúsági és sportminiszter januárban megkapta az oktatási tárcát is, amelyet addig Gabriel Attal vezetett, de az első megszólalásai és bírálatai a közoktatás állapotáról olyan heves közéleti vitákat váltottak ki, hogy 28 nap után nem maradhatott az összevont minisztérium élén. 

Mostantól csak a jövő nyári párizsi olimpiai játékokért és sportért felelős tárcát irányítja, a közoktatási minisztérium pedig újból önálló lesz, Nicole Belloubet irányításával, aki Emmanuel Macron első kormányában 2017 és 2020 között igazságügyi miniszter volt. 

Gabriel Attal miniszterelnök csütörtök este az oktatásügyben okozott zavarral indokolta a váltást a tárca élén, mert szerinte Amélie Oudéa-Castérával nem voltak adottak a feltételek ahhoz, hogy az iskolaügy fejlődni tudjon. A France2 közszolgálati televízió esti vitaműsorában a kormányfő elismeréssel adózott Oudéa-Castéra munkájának, nagyfokú fegyelmének és teljes elkötelezettségének a sportminisztérium élén.     

A 68 éves baloldali Nicole Belloubet visszatérése a kormányba a végrehajtó hatalom politikai egyensúlyát is szolgálja, miután a január 11-én kinevezett miniszterek között többségben vannak a jobboldali politikusok.

Borítókép: Gabriel Attal francia miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.