Navalnij miatt szankciókat vetett ki az Egyesült Királyság + videó

Magánszemélyek vagyonának befagyasztásával és utazási korlátozásokkal reagált London az orosz ellenzéki vezető halálára. Navalnij a múlt héten halt meg rejtélyes körülmények között.

2024. 02. 21. 14:16
NAVALNIJ, Alekszej
London, 2024. február 19. Az orosz ellenzék néhai vezetõjének, Alekszej Navalnijnak az emlékére elhelyezett virágok és mécsesek Londonban 2024. február 19-én. Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki aktivista és politikus február 16-án, 47 éves korában halt meg a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található sarkvidéki börtönben, ahol 19 éves büntetését töltötte. Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) tájékoztatása szerint Navalnij séta után hirtelen rosszul lett, eszméletét vesztette és meghalt. Holttestét a büntetõteleprõl Szalehard városba vitték a haláleset kivizsgálásával megbízott orosz nyomozók. MTI/AP/Kin Cheung Fotó: Kin Cheung
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alekszej Navalnij halála miatt az Egyesült Királyság befagyasztotta hat orosz börtönfőnök vagyonát. A szankcionált személyeknek megtiltják az Egyesült Királyságba való utazást is. Navalnij orosz ellenzéki politikus börtönben halt meg.

NYEMCOV, Borisz; NAVALNIJ, Alekszej
2020. február 29-i kép Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetõrõl a Borisz Nyemcov volt orosz miniszterelnök-helyettes elleni merénylet ötödik évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Moszkvában. Fotó: MTI/AP/Pavel Golovkin

A nyugati vezetők szerint egyébként Navalnij haláláért az orosz hatóságok, köztük Putyin elnök a felelős – írja a BBC brit hírügynökség.

Navalnij brutális bánásmódjának felelősei nem élhetnek illúziókban – felelősségre vonjuk őket

 – mondta David Cameron, az Egyesült Királyság külügyminisztere.

A brit kormány azt is kérte, hogy Navalnij holttestét haladéktalanul adják ki családjának, és folytassák le a teljes körű és átlátható vizsgálatot.

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, Európában több helyen is megemlékezéseket tartottak, gyertyákat gyújtottak Alekszej Navalnij emlékére. Olaszországban például, Rómában több ezer gyertyát gyújtottak meg.

 

Borítókép: Az orosz ellenzék néhai vezetőjének, Alekszej Navalnijnak az emlékére elhelyezett virágok és mécsesek Londonban 2024. február 19-én (Fotó: MTI/AP/Kin Cheung)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.