Parlamenti választások kezdődtek Belaruszban

Az ellenzék bojkottra szólított fel.

Forrás: MTI2024. 02. 25. 8:45
LUKASENKA, Aljakszandr
Szentpétervár, 2024. január 29. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök az orosz-fehérorosz Szövetségi Állam Legfelsõ Államtanácsának ülésén, Szentpéterváron 2024. január 29-én. Az orosz-fehérorosz Szövetségi Állam létrehozásáról szóló elsõ megállapodást 1991-ben írták alá. MTI/AP/Kreml pool/Pavel Bednyjakov Fotó: Pavel Bednyjakov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelöltek zöme a négy, hivatalosan bejegyzett párt soraiból kerül ki; mind a négy tömörülés támogatja Aljakszandr Lukasenka belarusz vezetőt. Tavaly körülbelül egy tucat párt regisztrációját elutasították, és a mostani az első alkalom, hogy a szavazáson nem vehetnek részt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megfigyelői. Bár a szervezet 1995 óta egyetlen belarusz választást sem ismert el „szabadnak és tisztességesnek”, Minszk mindeddig beengedte megfigyelőit a szavazások idejére.
 

Szvjatlana Cihanouszkaja száműzetésben élő belarusz ellenzéki vezető a választások bojkottját sürgette, kiemelve, hogy az indulók közül „senki nem kínál valódi változást, és „értelmetlen komédiának” nevezte a voksolást.


Az ellenzék felhívta a figyelmet arra is, hogy a kedden kezdődött előzetes szavazás óta a szavazóurnák gyakorlatilag őrizetlenek, a Vjaszna jogvédő szervezet pedig úgy tudja, a hatóságok diákokat, katonákat és köztisztviselőket kényszerítettek a részvételre. Pavel Szapelka, a szervezet képviselője azt mondta, értesüléseik szerint a szavazás során őrizetbevételek, letartóztatások és házkutatások is történtek.
 

Lukasenka a héten az ország rendvédelmi szerveinek vezetőivel tartott megbeszélésen egy esetleges, nyugati államok szervezte államcsínyre figyelmeztett és fegyveres utcai járőrözést rendelt el.


A vasárnapi szavazás az első a 2020-as elnökválasztás óta, melyet a hivatalban lévő Lukasenka vitatott körülmények között, a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80 százalékával nyert meg. Az ellenzék szerint nem szabad és nem tisztességes választás után soha nem látott méretű tiltakozó tüntetések kezdődtek el, amelyeket erőszakkal vertek le és több mint 35 ezer embert vettek őrizetbe. Emiatt az Egyesült Államok és az Európai Unió szankciókat léptetett életbe Minszk ellen.

Borítókép: Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök a Szövetségi Állam Legfelső Államtanácsának ülésén, Szentpéterváron 2024. január 29-én (Fotó: MTI/AP/Kreml pool/Pavel Bednyjakov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.