Sokak kedvence tűnhet el a boltok polcairól Brüsszel miatt

Hatalmas a baj, mert nincs, ami megvédje a spanyol rizst a mostani EU-s jogszabályok mentén.

Forrás: Reuters2024. 02. 09. 5:36
Forrás: Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy bajba kerülhet a paella készítésére használt spanyol rizsfajta, miután az Európai Unió betiltott azt a növényvédő szert, amely bevált egy gombafertőzés ellen. 

Ez egy újabb példa arra, hogy az EU mennyire nem hallja meg a gazdálkodók hangját, és ettől lesznek egyre inkább dühösek és egyre jobban frusztráltak.

A valenciai régió három rizstermelője nyilatkozott a Reutersnek, hogy a szinte kizárólag Spanyolországban termesztett arroz bomba paella rizstermés 2023-ban az elmúlt tízéves átlag felét érte csak el a pyricularia gomba miatt, amely a rizs megbetegedését okozza.

Az uniós előírások miatt az arroz bomba valószínűleg eltűnik Spanyolországban

 − mondta el az egyik termesztő.

Eközben a fő exportőrök, mint például Brazília, India és Kambodzsa, széles körben használják a növényvédő szert saját terményeik védelmére.

A gazdák Európa-szerte dühös tiltakozást szerveztek az EU ellen a korlátozások miatt, amelyek szerintük előnyt biztosítanak a külső versenytársaknak. A spanyol gazdák országszerte tiltakoztak ezen a héten.

A gazdák megmutatták, mit tudnak elérni, ha Európa-szerte összefognak. Az Európai Bizottság meghátrált, Ursula von der Leyen elnök kedden a növényvédő szerek használatának felére csökkentésére irányuló uniós terv visszavonását javasolta.

Az EU még 2018-ban leállította a triciklazol engedélyezését, mert úgy ítélte meg, hogy káros lehet az emberi egészségre. 

A gazdák negyven éve használták a növényvédő szert, amit állításuk szerint kell is, hogy megvédjék a növényt. Ugyanakkor az EU az importban engedélyezi, hogy kis mértékben ugyan, de jelen lehessen az élelmiszerben. Egyféle szabályok vonatkoznak Európára, és mások a külföldön termelőkre − mondta Emilio Gonzalez, a Cordobai Egyetem Mezőgazdasági és Erdészeti Mérnöki Karának professzora. Andreu Rico, a Valenciai Egyetem biodiverzitás-kutatója által vezetett 2023-as tanulmány szerint az Albufera termelői még mindig legalább két másik gombaölő szert használhatnak a rizs védelmére, amelyek beszűrődnek az ökoszisztémába és hatással vannak a garnélarák populációira. 

A rizs intenzív monokultúra, ahol a betegség könnyen átterjed egyik mezőről a másikra

− mondta Rico. A bomba rizs termelés visszaesése miatt az ár három év alatt megduplázódott.

A bomba rizs a legnépszerűbb a paella főzésére, egy olyan rizsételre, amelyet leggyakrabban nyúlból, csirkéből, zöldbabból és vajbabból készítenek.

Borítókép: Illusztráció. (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.