Videón a lengyel parlament előtt kitört verekedés

Megakadályozta szerdán a parlamenti őrség és a rendőrség, hogy Mariusz Kaminski és Maciej Wasik, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselői belépjenek a szejm épületébe, és részt vegyenek az alsóház aznap kezdődő ülésén.

2024. 02. 07. 17:07
KAMINSKI, Mariusz; WASIK, Maciej
Varsó, 2024. február 7. Mariusz Kaminski volt belügyminiszter (j) és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettes (k), a lengyel ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt mandátumuktól megfosztott képviselõi nyilakoznak a parlament varsói épülete elõtt 2024. február 7-én. Kaminskit és Wasikot a parlamenti õrség nem engedte be az épületbe, mert a szejm elnöke egy büntetõügyben hozott bírósági ítéletre hivatkozva megfosztotta a mandátumától. A bírósági ítélet az után született, hogy a lengyel elnök ugyanabban az ügyben már megkegyelmezett a két politikusnak, akiket a bíróság börtönbe is záratott, majd az államfõ újból megkegyelmezett nekik. MTI/EPA/PAP/Leszek Szymanski Fotó: Leszek Szymanski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A történelem során először zárták be a szejmet a képviselők előtt, ami Donald Tusk és Szymon Holownia újabb törvénytelensége – így reagált Arkadiusz Mularczyk volt külügyi államtitkár, a Jog és Igazságosság (PiS) parlamenti képviselője arra, hogy nem engedték be a szejm mai ülésére két párttársát. Mariusz Kaminski és Maciej Wasik ellenzéki képviselőktől megtagadták ugyanis a belépést a mai ülés előtt, ami miatt dulakodás tört ki. 

Mitől fél Szymon Holownia, a szejm marsallja? A helyzet most hasonló, mint Belaruszban 

– jelentette ki a Jog és Igazságosság párt a közösségi oldalán.

Arról a két ellenzéki képviselőről van szó, akiket jogtalanul börtönbe záratott Donald Tusk, miután erőszakos politikai tisztogatásba kezdett. Holownia december végén írta alá a Kaminski és Wasik képviselői mandátumától való megfosztásáról szóló határozatot, miután a bíróság kétévi szabadságvesztésre ítélte őket. A legfelsőbb bíróság illetékes kamarája január elején érvénytelennek minősítette a mandátumfosztást. Kaminskit és Wasikot január 9-én börtönbe szállították, Andrzej Duda elnök azonban január 23-án másodszor is államfői kegyelemben részesítette a két politikust, akiket aznap szabadon bocsátottak.

Borítókép: Mariusz Kaminski volt belügyminiszter (j) és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettes (k), a lengyel ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt mandátumuktól megfosztott képviselői nyilakoznak a parlament varsói épülete előtt 2024. február 7-én (Fotó: MTI/EPA/PAP/Leszek Szymanski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.